Poslednji dim? Industrija koja je cvetala na ivici kolapsa

Budućnost koja se predviđala nije bila maglovita

Akcije britanskog duvanskog giganta Imprijal brends su opale na najniži nivo u deceniji nakon što je kompanija upozorila na usporavanje američkog tržišta elektronskih cigareta posle nekoliko zabrana koje su se desile prethodnih dana.

- Američko okruženje proizvoda nove generacije značajno se pogoršalo tokom poslednjeg tromesečja, uz povećanu regulatornu nesigurnos - rekli su u Imperijalu.

To je podstaklo, kako se navodi, značajno usporavanje rasta tog sektora proteklih nedelja, s obzirom da sve veći broj veletrgovaca i maloprodaja ne naručuju ili ne dozvoljavaju promociju proizvoda za e cigarete.

Podsetimo, poslednji u tom nizu bio je Volmart koji je saopštio da neće prodavati elektronske cigarete u svojim prodavnicama.

Ranije ovog meseca, američki predsednik Donald Tramp rekao je da će američka Uprava za hranu i liekove zabraniti sve aromatizovane namirnice. Prošle nedelje je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savetovao ljude da izbegavaju elektronske cigarete sve dok se bolji zdravstveni rizici ne razumeju bolje.

E-cigare predstavljene su 2003. godine kao sredstvo koje će pomoći pušačima da se odviknu od te navike.
Od tada su prerasli u globalno tržište od 11 milijardi dolara. Većina tog rasta dogodila se u poslednjih nekoliko godina, a očekivalo se da će prodaja do 2024. doseći preko 18 milijardi dolara.

Nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Južnu Koreju, upravo su zabranile prodaju e-cigareta.

(Telegraf Biznis)

Tagovi: Cigarete, ecigarete, Elektronske cigarete, Pušač

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • S
    Sale1971

    Hehehe, e cigarete vs Filip Moris, zašto bi satanski gigant gubio milijarde, hvala Bogu pa te pošasti ne konzumiram, daleko im lepa kuća!

  • M
    Mixer

    Koliko li je bila duvanska industrija na gubitku?/!