• 2

Poslednji dim? Industrija koja je cvetala na ivici kolapsa

Budućnost koja se predviđala nije bila maglovita

  • 2

Akcije britanskog duvanskog giganta Imprijal brends su opale na najniži nivo u deceniji nakon što je kompanija upozorila na usporavanje američkog tržišta elektronskih cigareta posle nekoliko zabrana koje su se desile prethodnih dana.

- Američko okruženje proizvoda nove generacije značajno se pogoršalo tokom poslednjeg tromesečja, uz povećanu regulatornu nesigurnos - rekli su u Imperijalu.

To je podstaklo, kako se navodi, značajno usporavanje rasta tog sektora proteklih nedelja, s obzirom da sve veći broj veletrgovaca i maloprodaja ne naručuju ili ne dozvoljavaju promociju proizvoda za e cigarete.

Podsetimo, poslednji u tom nizu bio je Volmart koji je saopštio da neće prodavati elektronske cigarete u svojim prodavnicama.

Ranije ovog meseca, američki predsednik Donald Tramp rekao je da će američka Uprava za hranu i liekove zabraniti sve aromatizovane namirnice. Prošle nedelje je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savetovao ljude da izbegavaju elektronske cigarete sve dok se bolji zdravstveni rizici ne razumeju bolje.

E-cigare predstavljene su 2003. godine kao sredstvo koje će pomoći pušačima da se odviknu od te navike.

Od tada su prerasli u globalno tržište od 11 milijardi dolara. Većina tog rasta dogodila se u poslednjih nekoliko godina, a očekivalo se da će prodaja do 2024. doseći preko 18 milijardi dolara.

Nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Južnu Koreju, upravo su zabranile prodaju e-cigareta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixer

    28. septembar 2019 | 11:01

    Koliko li je bila duvanska industrija na gubitku?/!

  • Sale1971

    28. septembar 2019 | 19:51

    Hehehe, e cigarete vs Filip Moris, zašto bi satanski gigant gubio milijarde, hvala Bogu pa te pošasti ne konzumiram, daleko im lepa kuća!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>