• 45
 ≫ 

Vučić razgovarao sa aktivistima udruženja "Odbranimo reke Stare planine"

 ≫ 

Smatramo da je razgovor bio konstruktivan i da predstavlja veliki korak napred u rešavanju problema izgradnje malih hidroelektrana - istakao je dekan Šuamrskog fakulteta Ratko Ristić

  • 45
Odbranimo reke Stare planine, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa aktivistima udruženja “Odbranimo reke Stare planine” o izgradnji derivacionih mini hidroelektrana na Staroj planini i zaštićenim područjima, a dekan Šuamrskog fakulteta Ratko Ristić i ministar energetike Aleksandar Antić posle sastanka kome su prisustvovali, preneli su novinarima da će Vučić predložiti Vladi da zabrani izgadnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Ristić je istakao da bi tom odlukom Srbija postala prva država u Evropi koja je to učinila.

To je, inače, jedan od tri zaključaka sa sastanka, rekao je Ristić i dodao da im je predsednik rekao da će tokom obilaska Pirotskog okruga posetiti selo Rakita gde se pravi mala hidroelektrana “Zvonce” koja je izazvala dosta kontroverzi i nezadovoljstvo lokalnog stanovnsištva.

Zaključeno je i da će se, kaže Ristić, značajno poostriti sve procedure tokom koje se stiču uslovi za odobravanje projekne dokumentacije i kontrola rada za male hodroelektrane.

Odbranimo reke Stare planine, Predsedništvo Srbije Dekan Šuamrskog fakulteta Ratko Ristić (levo) i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić (desno)-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Smatramo da je razgovor bio konstruktivan i da predstavlja veliki korak napred u rešavanju problema izgradnje malih hidroelektrana - istakao je Ristić.

Kada je reč o mini hidroelektranama čija je izgradnja već počela, Ristić je kazao da je potrebno uraditi analizu koja će pokazati šta je to urađeno u skladu sa zakonom, a šta suprotno zakonskim odredbama.

- Verujem da će biti obavljena i kontrola takvih objekata, nadamo se rešenju u narednom periodu - rekao je Ristić posle sastanku kome su pored predsednika Srbije i predstavnika udruženja prisustvovali i ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici ministarstva za građevinrastvo, saobraćaj i infrastrutkuru.

Ristić je naveo da očekuje da će Skupština Srbije brzo usvojiti izmenjeni zakon o zaštiti prirode kojim bi gradnja u zaštićenim područjima bila zabranjena.

Ministar Antić je novinarima takođe preneo da je sastanak kod predsednika Vučića bio konstruktivan i da su sa aktivistima udruženja "Odbranimo reke Stare planine" pronašli “zajedničke tačke”.

Odbranimo reke Stare planine, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Čvrsto smo stajali i dalje čvrsto stojimo na stanovištu da hidropotencijali u Srbiji treba da se stave u funkciju proizvodnje električne energije. Hidroenergija ima najmanje negativan uticaj na klimatske promene u odnosu na sve ostale vidove energije, a složili smo se sa tim da to mora biti uređen sistem koji će voditi računa o zašitti prirode - rekao je.

On je potvrdio novinarima da će predsednik e Vučić predložiti Vladi da se u zonama zaštite zabrani izgradnja mini hidroelektrana, a da se u svim ostalim segmentima unaprede procedure koji su bitne za njihovu izgradnju.

- Duboko verujem da kada se male hidroelektrane ili hidroelektrane grade u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, koji treba da se unaprede dodatnim merama vezanim za zaštitu životne sredine, one imaju najmaje negativan uticaj na životnu sredinu u odnosu na ostale vidove energije - rekao je Antić.

On je ponovio da će Srbija, ukoliko zabrani izgradnju minihidroelektrana u zaštićenim područjima, biti prva zemlja u Evropi koja je to uradila.

On je dodao da je Srbija skromno koristila svoje hidropotencijale i da zemlje slične veličine našoj imaju daleko veći broj hidroelektrana.

- I do sada smo u najvećem broju slučajeva imali striktno ispoštovane procedure. Ima nekih primera koje ćemo proveriti. Nadležne inspekcije će izaći i izvršiti proveru dokumentacije i ispunjenja svih uslova. Naravno, postupaćemo po inspekcijskim nalazima - rekao je Antić.

Antić je poručio da je Srbija pravna država i da mora da vodi računa i o imidžu prema investitorima, bez obzira da li su domaći ili strani i da ne može da se ponaša vaninsistucionalno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    28. septembar 2019 | 17:10

    Postovanje volje gradjana je imperativ sadasnje vlasti.

  • sava

    28. septembar 2019 | 20:59

    Razgovorom i dogovorom sve se rešava,treba sve segmente sačuvati pa čak i prirodu.

  • Tanjica

    28. septembar 2019 | 20:28

    Lepo od predsednika sto razume potrebu da se zastiti zivotna sredina koliko god je to moguce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>