Mihajlović: Iz Kine ka Srbiji krenuo prvi teretni voz

Razdaljina između Ðinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana, trasom kroz kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Kine, odnosno da je prvi teretni voz krenuo ka našoj zemlji.

- Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Ðinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i ČČ koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Kinom - izjavila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Razdaljina između Ðinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

- Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja - istakla je Mihajlović.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo ovog projekta, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Kina, Vlada Srbije, Železnice Srbije, Zorana Mihajlović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
 • W
  W

  Da Bog da da stigne do 2021:) sledeći put probajte put svile na kamilama,ako bog daaa:)

 • S
  Srle

  20 dana do Srbije i posle još 5 do Beograda 😂

 • S
  Seljak

  A sta da izvezemo kad je selo unisteno?