• 0

Potencijal u mnogim oblastima: "Srbija nastoji da što više bude prisutna u afričkom regionu"

Govoreći o ekonomskoj saradnji naveo je da Srbija nastoji da u što većoj meri bude prisutna u afričkom regonu, a da potencijala ima u mnogim oblastima, naročito poljioprivredi i energetici

  • 0
Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neguje dobre i prijateljske odnose sa zemljama afričkog kontinenta, a da bi nivo ekonomske saradnje morao da se poboljša.

Na poslovnoj konferenciji "Kontinentalne mogućnosti u oblasti trgovinske i investicione saradnje između Afrike i regiona Zapadnog Balkana: Srbija kao ogledni primer", Dačić je podsetio da je Srbija oduvek podržavala borbu afričkih zemalja za nezavisnost i slobodu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji naveo je da Srbija nastoji da u što većoj meri bude prisutna u afričkom regionu, a da potencijala ima u mnogim oblastima, naročito poljoprivredi i energetici.

Dačić je naveo da je obim spoljno trgovinske razmene između Srbije i afričkih zemalja nešto manji od 200 miliona dolara na godišnjem nivou i da to ukazuje da ima prostora za jačanje saradnje kako u kvantitativnom tako i u kvalitativnom smislu.

- Spremni smo i za unapređenje saradnje u oblasti energetike, a uz to smatram da postoje potencijali i za povezivanje malih i srednjih preduzeća iz naših zemalja i regiona. Posebno smo zainteresovani da se naše građevinske kompanije i operativa u ovom sektoru ponovo angažuju, a kada govorim o tome posebno mislim na zemlje severa Afrike, ali i na podsaharsku Afriku - rekao je Dačić.

On je pozvao privrednike iz Srbije da u što većoj meri budu prisutni u Africi.

- U nadi da ćemo zajedno shvatiti značaj afričkog kontinenta pozivam naše privrednike i političare da budu što više prisutni u Africi, tamo mora da se ide - rekao je šef srpske diplomatije.

On je istakao da u tim zemljama bivša Jugoslavija i dalje pojam prve zemlje koja im je bila prijatelj i pomogla im u najtežim vremenima i da se sećaju pomoći u borbi za nezavisnost i u ekonomskom razvoju.

Ne postoji zemlja u Africi u kojoj Srbija nije nešto izgradila, rekao je Dačić i dodao da takođe ne postoji zemlja čiji se studenti nisu školovali u Jugoslaviji.

Danas treba da obnovimo tu saradnju, rekao je Dačić i dodao da nas i u političkom smislu zemlje Afrike uvažavaju na međunarodnom planu i podržavaju.

On je istakao da je važno da se uspostave ekonomski i bilateralni odnosi u sa Afričkom unijom.

Takođe je istakao da je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji i da bi o tome takođe trebalo pregovarati .

Sa Afričkom unijom i zemljama afričkog kontinenta treba da se borimo za sistem slobodne trgovine, rekao je Dačić i podsetio da su neke kompanije iz Srbije već prisutne na tom tržištu.

Poslovnu konferenciju "Kontinentalne mogucnosti u oblasti trgovinske i investicione saradnje između Afrike i regiona Zapadnog Balkana: Srbija kao ogledni primer" organizuju Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat u Beogradu.

Na skupu su govorili i predsednik PKS Marko Čadež, kao i ambasadori Alžira, Egipta, prdstavnici Komisije afričke unije...

Cilj organizacije skupa je da se predstave primeri dobre prakse u poslovanju sa zemljama afričkog kontinenta, ali i identifikovali problemi u poslovanju sa afričkim tržištem, poboljšali trgovinski odnosi i unapredila investiciona saradnja između regiona Afrike i Zapadnog Balkana.

Potpisivanjem Kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini stvoreno je najveće tržište na svetu, sa više od milijardu potencijalnih potrošača dok region Zapadnog Balkana jačanjem komorskih kapaciteta podiže nivo regionalne privredne saradnje i osnažuje kompanije kako bi ostvarile konkurentnost na međunarodnom tržištu,rečeno je na skupu.

(Telegeraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>