• 7

Haos na šalterima, telefon APR usijan: Ako ste zaboravili ovu obavezu, od sutra spremite 2.800 RSD

U APR nam kažu da ih privrednici poslednjih dana konstantno zovu za informacije

 • 7
epošta Foto: Pixabay

Privrednici još danas mogu besplatno da se registruju, odnosno prijave APR-u adresu elektronske pošte preduzeća, jer već sutra će ta procedura koštati 2.800 dinara. 

Da li zbog neobaveštenosti ili nemarnosti tek ovo je donelo neverovatne gužve ispred šaltera ali i usijalo telefon Agencije za privredne registre. 

Privrednici su obavezni da se reistruju jer ih na to obavezuje Zakon o privrednim društvima donet polovinom prošle godine. Od sutra, 1. oktobra, za tu uslugu moraće da plate.

Preduzetnici su dakle imali period od godinu dana da se prilagode. 

- Pozivali smo, pisali obaveštenja, slali smo poruke i putem medija, a poslednjih pet dana telefon non - stop zvoni - rekli su u APR za Telegraf Biznis. Kako objašnajvaju mnogi su se očigledno tek sada setili svoje obaveze. 

- Postupak se ne zavrašava sutrašnjim datumom, samo više neće biti besplatan, a to je najavljeno pre godinu dana. Preduzetnici i privredna društva imaju obavezu da se upišu elektronsku adresu - rekli su nam.

Obavezu da prijave adresu za prijem elektronske pošte imaju privredna društva, predstavništva i ogranci stranih privrednih društava, kao i preduzetnici koji su upisani u Registar privrednih subjekata, a do sada nisu registrovali ovaj podatak.

Udruženja, sportska društva, sportska udruženja i sportski savezi, kao i zadužbine i fondacije nemaju obavezu da prijavljuju adresu za prijem elektronske pošte.

Popunjene prijave se predaju lično u APR-u ili se šalju poštom, na adresu Agencije za privredne registre- Brankova 25, Beograd, i ne mogu se slati elektronskim putem. Nakon 1. oktobra 2019. godine, registracija adrese za prijem elektronske pošte će se plaćati (naknada promene podatka).

Registrovanu imejl adresu zakon propisuje zbog prelaska na elektronsko slanje rešenja APR-a i dostavljanja finasijskih izveštaja preduzeća.

Oni koji su adresu registrovali i pre novog zakona, ne moraju to ponove da rade.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Horus

  30. septembar 2019 | 16:24

  Nekad je poslovanje preko Interneta bilo po izboru a danas je obaveza. Kojom strategijom je to odluceno, ko je i kad to odlucio? Kuvamo se kao zaba u sistemu globalizma a sve vise govorimo o ljudskim pravima i slobodama.

 • taxista

  30. septembar 2019 | 23:21

  svake godine pred registraciju kola vadim uverenje da sam prijavljen i aktivan u APR i to mi naplate skoro dve hiljade plus što iz unutrašnjosti moram otići u neki od gradova gde ima kancelarija pošto kod nas postoji dopisna kancelarija tražio sam da nekako drugačije dostavljam npr. elektronski, kažu ne može, izvadio u Bgd u Brankovoj ulici u julu istu potvrdu bez da me službenik upozorio na isto, nikakav dopis ni obaveštenje nidam dobio, radim od jutra do mraka da preživim i iškolujem decu, ne gledam tv, ne čitam oglasne table jer u ustanove idem samo kad moram borim se na ulici, protiv divljaka (kojima ne treba ništa i niko ih ne dira) protiv narkomana,plačkaša,siledžija,bahatih vozača,policije koja reketira itd itd... dokle bre više...

 • Ivana

  30. septembar 2019 | 21:24

  Ako firma nema el. adresu? Da li je mora imati?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>