• 1

Neće vam biti dobro kad vidite cifru: Koliko vrede limuzine sina afričkog lidera

Među automobilima je bio belo-krem "lamborgini veneno" iz 2014. godine, za koji je kupac morao da plati 8,4 miliona dolara

  • 1

 

Britanska aukcijska kuća Bonams prodala je za 27 miliona dolara 25 luksuznih automobila, zaplenjenih od sina predsednika Ekvatorijalne Gvineje, tokom istrage koju je Švajcarska sprovela zbog pranja novca.

Među automobilima je bio belo-krem "lamborgini veneno" iz 2014. godine, za koji je kupac morao da plati 8,4 miliona dolara.

"Superautomobil", jedan od samo devet proizvedenih u toj verziji, prešao je samo 325 kilometara, a dostiže brzinu od 359 kilometara na čas", rekli su iz Bonamsa.

Među ostali automobilima prodatim u golf klubu Domen d Bonmont kod Ženeve je i žuti "ferari enco" iz 2003. godine koji je koštao 3,1 milion franaka.

Blindirana limuzina "rols-rojs silver spur" iz 1998. godine, opisana kao "savršena za nekoga ko ima neprijatelje", ali koja zahteva dosta prepravki, prodata je za 86.250 švajcarskih franaka, prenosi AP.

Prihod sa aukcije od 27 miliona dolara značajno je premašio planiranih 18,7 miliona, a vlasti planiraju da novac uplate u dobrotovrne svrhe za narod Ekvatorijalne Gvineje, afričke zemlje koja je bogata naftom, ali ogrezla u korupciji.

Tužilaštvo u Ženevi saopštilo je u februaru da je zatvorilo slučaj protiv Teodora Ngueme Obiang Mangea, sina Teodora Obianga koji vlada Ekvatorijalnom Gvinejom već četiri decenije i protiv još dve osobe u istrazi o pranju novca i proneveri javnih prihoda.

Dolari, pare, novac

Foto: Pixabay

Švajcarske vlasti zaplenile su automobile i naredile zaplenu jahte Obianga 2016. godine.

Jahta je vraćena Ekvatorijalnoj Gvineji u februaru, nakon što se ta zemlja saglasila da plati Ženevi 1,3 miliona švajcarskih franaka da pokrije troškove procesa", saopštilo je tužilaštvo.

Sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje, koji je i potpredsednik zemlje, ima pravne probleme i u drugim zemljama.

Brazilski zvaničnici saopštili su prošle godine da je moguće da je 16 miliona dolara neprijavljenog novca i luksuznih satova koji su zaplenjeni od delegacije koju je on predvodio, bio pokušaj pranja novca proneverenog od vlade te zemlje.

Sud u Parizu osudio je 2017. godine sina predsednika da je proneverio milione dolara javnog novca, ali je taj slučaj u žalbenom postupku.

U postizanju dogovora u februaru tužilaštvo Ženeve je navelo propise prema kojim tužioci mogu da zaključe slučajeve u kojima su osobe pod istragom ispravile štetu ili učinile sve što je moglo da se od njih očekuje da nadoknade načinjenu štetu.

U istrazi su učestvovale i vlasti u SAD, Kajmanskim ostrvima, Francuskoj, Monaku, Danskoj, Holandiji i Maršalskim ostrvima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    30. septembar 2019 | 14:57

    Moze da se upise sad za FIAT 500L posto je ostao bez ijednog auta. Mislim da bas beli ima na lageru!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>