• 3

Da ugrejete stan od 60 kvadrata treba vam oko 68.580 dinara

Zvanična sezona grejanja počinje 15. oktobra, a negde su već počele i probe.

  • 3
radijator

Foto: Pixabay.com

Svi daljinski sistemi u Srbiji spremni su za početak grejne sezone, gasni sistem funkcioniše bez problema u celoj zemlji, a "Srbijagas” će učiniti sve da tržište bude snabdeveno gasom, istakli su predstavnici Poslovnog udruženja "Toplane Srbije” i JP "Srbijagas”.

Кako je istaknuto na okruglom stolu "Кako ćemo se grejati naredne zime?”  - svi remonti toplana su završeni i obezbeđene su dovoljne količine goriva.

Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije” Dejan Stojanović podsetio je na to da je u gradskim toplanama oko 6.000 megavata instalisane snage, da sistemi imaju 2.500 kilometara distributivne mreže i da se blizu 630.000 domaćinstava greje preko daljinskih sistema. Ukupna grejna površina je oko 44 miliona kvadratnih metara.

Po odluci o grejnoj sezoni, svaka lokalna samouprava definiše početak grejnog perioda, naveo je Stojanović. Beograd i Novi Sad su, kako je dodao, pomerili početak grejne sezone na 1. oktobar.

Grejanje može da počne i od 20. septembra i da traje do 10. maja, ako to bude zahtevala spoljna temperatura. Potrebne količine prirodnog gasa za narednu sezonu iznose 550 miliona kubika, mazuta 65.000 tona, potrebno je 155.000 tona uglja, kao i nešto malo drveta, kazao je Stojanović.

On je istakao da je godišnja cena grejanja za stan od 60 kvadrata prosečno 68.580 dinara, a da je u protekloj grejnoj sezoni isporučeno 5.620 gigavat-sati toplotne energije.

Toplana Novi Beograd

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Zaprepašćujući su vrlo visoki stepeni efikasnosti proizvodnih i distributivnih sistema: gotovo 90 procenata u proizvodnji i oko 85 procenata u distributivnim sistemima. A ono što je vezano za naplatu prema potrošnji je tzv. sprecifična potrošnja od 128,5 КNJh po kvadratnom metru, naveo je Stojanović, dodajući da po efikasnosti imamo značajno veći procenat od EU.

Po njegovim rečima, oko 35 odsto domaćinstava u Srbiji se greje na drva, deset odsto na gas, isto toliko na ugalj i 25 odsto na sisteme daljinskog grejanja. Saglasnost na cenu grejanja daju lokalne samouprave. Od 59 toplana, njih 15 primenjuje naplatu po potrošnji, s tim što dve naplaćuju toplotnu energiju samo po kilovat-satu, što znači da nisu u potpunost usaglašene s propisom, a 13 sistema nema nikavu usaglašenost.

Stojanović je posebno istakao da se proces isključivanja domaćinstava sa sistema daljinskog grejanja zaustavio i da sada ima više novopriključenih od onih koji su se isključili.

Izvršni direktor JP „Srbijagas”za komercijalne poslove Dragan Vučur kazao je da gasni sistem funkcioniše bez problema u celoj zemlji. Preduzeto je sve da grejna sezona protekne bez većih problema, rekao je Vučur.

Кako je dodao, obezbeđeno je 450 miliona kubnih metara gasa u Podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru, a tokom oktobra i početkom novembra biće dopremljeno još 100 miliona kubika. On je napomenuo da postoji problem koji brine celu Evropu jer se ne zna šta će biti posle 1. januara i da li će ruska i ukrajinska gasna kompanija postići dogovor, i kakav.

Кako je istakao, „moramo biti spremni na to da će dotok gasa dosadašnjim putem, preko Ukrajine, biti prekinut” od 1. januara, pa su Ministarstvo energetike i „Srbijagas” iz alternativnih pravaca obezbedili neke dodatne količine, a vode se i pregovore o još nekim količinama da bi se poboljšala sigurnost snabdevanja.

„Srbijagas” će sve učiniti tržište bude snabdeveno gasom, rekao je Vučur, naglašavajući da je cena gasa stabilna i da se ne očekuje ozbiljnije poskupljenje ako na globalnom planu ostane sadašnja situacija.

(Telergaf Biznis/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    30. septembar 2019 | 18:10

    U becu kucu grejem sistemom koji i ja ne znam kako funkcionise ali je poenta racuna od 50 evra za kucu od preko 100m2

  • Ccc

    30. septembar 2019 | 18:10

    U slo max 70 eu mes...60.kvadrata...grijanje...al.se neko ugradio

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>