Italijani, žao nam je: Čija je Vespa i ko sme da je kopira?!

EU odbacila tvrdnje Italijana da su Kinezi iskopirali Vespu

Evropski sud odbacio je tužbu italijanskog motornog giganta Piaggio protiv kineskog proizvođača koji pravi skutere koji podsećaju na italijansku ikonu Vespu.

Kancelarija za intelektualno vlasništvo (EUIPO) presudila je ove sedmice da kineski proizvođač motocikala Zhejiang Zhongheng nije kršio prava intelektualnog vlasništva Piađove Vespa LX sa svojim skuterom "Znen Ves".

- Zbog brojnih i značajnih razlika, ne postoji rizik da se korisnici zbune - konstatovale su sudije. Oni su naveli da kineski skuter ima „sopstvene individualne karakteristike“ u poređenju sa Vespa LX, jer kineski model ima više ugaonih karakteristika, u poređenju sa Vespinim zaobljenim obrisom.

Piaggio je prvi put podneo žalbu zbog navodnog kršenja intelektualnog vlasništva na sudu u EU 2014. Proizvođač je optužio kinesku kompaniju za kopiranje dizajna i oblika svog najprodavanijeg skutera, koji je na tržištu od 1946. Piaggio je takođe zahtevao da ukidanje registracije kineskog skutera u okviru Evropske unije, smatrajući to nezakonitim.

Prvi model Vespa LX serije objavljen je 2006. To je nadogradnja starog dizajna prvih Vespinih modernijih motora. Iizdanjem je obeležena i šezdeseta godišnjica prvog Vespinog skutera.

Uprkos pokušajima da joj se konkurencija približi, popularnost Vespe i dalje drži tron među skuterima širom sveta, što objašnjava zašto su Italijani toliko zaštitnički naklonjeni njenom izgledu. Od 2008. godine širom sveta proizvedeno je i prodato više od 1,6 miliona novih Vespi. Prošle godine, prodaja je porasla za 16%, pri čemu je proizvedeno više od 210.000 jedinica.

(Telegraf Biznis)

Tagovi: Vespa, vespa lx, Zhejiang Zhongheng, Znen Ves

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • V
    Vuk

    Uvek bih pre uzeo Kinesku, jer je bolja i jeftinija..

  • P
    Pera

    Vespa je srpska. Prvi je koristio Marko Kraljevic