Fiskalni savet: Povećanje zarada od 15% će zakucati plate za celu sledeću godinu

Fiskalni saveta predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu

Fiskalni savet podržava nameru vlade da kroz rebalans budžeta podeli višak sredstava koji je dobijen većim prihodima u iznosu od 50 milijardi dinara, ali ne podržava način raspodele tog novca, posebno to što je samo opremanju vojske i policije namenjeno 10 milijardi, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

- Mi već imamo porast izdvajanja rashoda za opremanje vojske i policije, već su budžetom iz 2019. bila planirana sredstva za tu namenu na visokom nivou - tri puta veći nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Sada i taj visok nivo se dodatno povećanja za 10 milijardi dinara, što znači da petina ušteda dolazi na to - upozorio je Petrović na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Fiskalni saveta je na sednici odobra predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu. On je istakao da se tako za opremu vojske i policije u Srbiji izdvajati skoro četiri puta više nego u uporedivim zemljama Centralne i Istočne Evrope.

- Ostaje pitanje da li će se taj trend zaustaviti ili će se nastaviti i u 2020. godini - zapitao je Petrović.

On je primetio da je vlada predložila rebalans kojim povećava budžetske rashode toliko da se godina, ipak, završi onako kako je prvobitno bilo planirano, s malim deficitom od 0,5 odsto BDP-a.

Protest protiv smanjenja plata

Foto: Shutterstock

- Mislimo da nije dobro što se rashodi povećavaju, pošto odlaze u neproduktivne namere - naveo je Petrović.

Takođe, kako je rekao, dobro je što će deo viška od 13 milijardi dinara otići za gradnju autoputa Pojate - Preljina, kao i za kamate, što će, objašnjava, omogućiti preveremenu otplata kredita i uštede sledeće godine, dok ostale stavke prikom podele novca, upozorava, nisu produkvine.

Petrović, naime, napominje, da nije produktivno izdvajanje para za konverziju kredita u švajcarcima, ali ni jednokratna pomoć svim penzionerima od 5.000 dinara, s obzirom da to nije dobra mera socijalne politike.

Kako je rekao, najštetnija mera predloženog rebalansa je povećanje zarada od osam do 15 odsto.

- Ta mera će imati mali efekat u 2019. jer će se de fakto samo jedna plata isplatiti ove godine, ali će zakucati plate u sledećoj godini - naveo je Petrović.

On je upozorio da je to povećanje plata daleko iznad ekonomskih mogućnosti.

- Drugi problem je što se povećanje plata čini ad hok i paušalno po ministarstvima i ostalim korisnicima - rekao je Petrović i dodao da zbog tog paušalnog povećanja plata nisu uvedeni platni razredi iako se najavljuju već pet godina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Fiskalni savet, Pavle Petrović, Penzije, plate, Rebalans

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • P
    Patriota

    Da li ti predsednice fiskalnog saveta imas dovoljno pa ne das narodu da zivi normalno? Voleo bi da ti imas minimalac pa zivi sa njim ceo mesec.

  • N
    nikolas

    PLATE SU U SRBIJI UZASNO MALE I ZATO MLADI BEZE U INOSTRANSTVO!!! DOBRO ZIVE SAMO TAJKUNI I OSTALA MAFIJA A NAROD JE BEDINJA KOJA JE GLADNA A OBLACI POLOVNU GARDEROBU SA ZAPADA JER IM JE I KINESKA SKUPA!!! A O PENZIONERIMA I DA NEPRICAMO JER SU ONI SVAKI DAN NA POSTU PA I ONOM NA VODI I HLEBU!!!