• 2

Fiskalni savet: Povećanje zarada od 15% će zakucati plate za celu sledeću godinu

Fiskalni saveta predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu

  • 2

Fiskalni savet podržava nameru vlade da kroz rebalans budžeta podeli višak sredstava koji je dobijen većim prihodima u iznosu od 50 milijardi dinara, ali ne podržava način raspodele tog novca, posebno to što je samo opremanju vojske i policije namenjeno 10 milijardi, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

- Mi već imamo porast izdvajanja rashoda za opremanje vojske i policije, već su budžetom iz 2019. bila planirana sredstva za tu namenu na visokom nivou - tri puta veći nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Sada i taj visok nivo se dodatno povećanja za 10 milijardi dinara, što znači da petina ušteda dolazi na to - upozorio je Petrović na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Fiskalni saveta je na sednici odobra predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu. On je istakao da se tako za opremu vojske i policije u Srbiji izdvajati skoro četiri puta više nego u uporedivim zemljama Centralne i Istočne Evrope.

- Ostaje pitanje da li će se taj trend zaustaviti ili će se nastaviti i u 2020. godini - zapitao je Petrović.

On je primetio da je vlada predložila rebalans kojim povećava budžetske rashode toliko da se godina, ipak, završi onako kako je prvobitno bilo planirano, s malim deficitom od 0,5 odsto BDP-a.

Protest protiv smanjenja plata

Foto: Shutterstock

- Mislimo da nije dobro što se rashodi povećavaju, pošto odlaze u neproduktivne namere - naveo je Petrović.

Takođe, kako je rekao, dobro je što će deo viška od 13 milijardi dinara otići za gradnju autoputa Pojate - Preljina, kao i za kamate, što će, objašnjava, omogućiti preveremenu otplata kredita i uštede sledeće godine, dok ostale stavke prikom podele novca, upozorava, nisu produkvine.

Petrović, naime, napominje, da nije produktivno izdvajanje para za konverziju kredita u švajcarcima, ali ni jednokratna pomoć svim penzionerima od 5.000 dinara, s obzirom da to nije dobra mera socijalne politike.

Kako je rekao, najštetnija mera predloženog rebalansa je povećanje zarada od osam do 15 odsto.

- Ta mera će imati mali efekat u 2019. jer će se de fakto samo jedna plata isplatiti ove godine, ali će zakucati plate u sledećoj godini - naveo je Petrović.

On je upozorio da je to povećanje plata daleko iznad ekonomskih mogućnosti.

- Drugi problem je što se povećanje plata čini ad hok i paušalno po ministarstvima i ostalim korisnicima - rekao je Petrović i dodao da zbog tog paušalnog povećanja plata nisu uvedeni platni razredi iako se najavljuju već pet godina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. oktobar 2019 | 00:03

    PLATE SU U SRBIJI UZASNO MALE I ZATO MLADI BEZE U INOSTRANSTVO!!! DOBRO ZIVE SAMO TAJKUNI I OSTALA MAFIJA A NAROD JE BEDINJA KOJA JE GLADNA A OBLACI POLOVNU GARDEROBU SA ZAPADA JER IM JE I KINESKA SKUPA!!! A O PENZIONERIMA I DA NEPRICAMO JER SU ONI SVAKI DAN NA POSTU PA I ONOM NA VODI I HLEBU!!!

  • Patriota

    2. oktobar 2019 | 10:01

    Da li ti predsednice fiskalnog saveta imas dovoljno pa ne das narodu da zivi normalno? Voleo bi da ti imas minimalac pa zivi sa njim ceo mesec.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>