• 27

Mali pravda rebalans: Višak novca iz budžeta za povećanje plata i investicije

Prvi put posle pet godina se radi pozitivan rebalans, kaže resorni ministar

  • 27
Skupština, rebalans

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se rebalans za 2019. godinu radi zahvaljujući suficitu u budžetu koji iznosi 46,6 milijardi dinara, navodeći da će višak novca biti raspodeljen za povećanje plata u javnom sektoru, na isplatu jednokratne pomoći penzionerima, pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima i na kapitalne investicije.

Mali je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture takođe sa 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolskim ustanovama imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova socijalne zaštite i MUP-u.

Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto.

- Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, a kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, a kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre - rekao je Mali.

"IMAMO VIŠAK, A NE MANJAK PRIHODA"

Sinisa Mali

Foto: Slobodan Miljevic

Ministar je rekao da će penzionerima namenjena jednokratna pomoć od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1. decembra.

Rekao je i da su na dnevnom redu zasedanja skupštine tri važna zakona, a pored izmena i dopuna budžeta za 2019. godinu, to su i Predlog izmena I dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost.

- Ovo je prvi put posle pet godina da radimo rebalans, i to pozitivni rebalans, zbog viška prihoda, a ne zbog manjka prihoda, kako su to radili oni pre nas - rekao je Mali.

On je dodao da smo prošli kroz teške reforme, ali da su zahvaljujući tome stvoreni uslovi da se danas može govoriti o pozitivnom rebalansu budžeta.

Mali je naveo da je u julu stopa privrednog rasta iznosila 4,4 odsto, a stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine bila je 10, 3 odsto i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 25,9 odsto. Takođe, kao rezultat niskih inflatornih pritisaka, inflacija se od početka godine nalazi na niskom nivou, i za period januar - jul iznosi 2,2 odsto, dok je u 2011. godini ona bila 11 odsto, a u 2012.godini 7,8 odsto.

Mali je naveo da se javni dug kontinuirano smanjuje i da je na kraju avgusta iznosio 51,9 odsto, podsetivši da je pre samo nekoliko godina javni dug bio preko 70 odsto BDP-a.

- Strane direktne investicije su u prvih sedam meseci ove godine dostigle 2,31 milijarde evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, u toku prošle godine, privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego sve zemlje u regionu zajedno - rekao je Mali.

PLATA U DECEMBRU 500 EVRA

Podsetio je da je i jedna od tri najveće rejting agencije na svetu Fič nedavno povećala kreditni rejting zemlje.

Ministar finansija je podsetio i da je u septembru povećana minimalna cena rada sa 27.022 dinara na 30.022 dinara što je povećanje od 11,1 odsto.

On očekuje da prosečna zarada u Srbiji već u decembru dostigne 500 evra.

- Ništa od navedenog ne bi bilo moguće, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije 2014. godine započeo program fiskalne konsolidacije - rekao je Mali i dodao da su reforme iz 2014. godine bile neophodne za sprovođenje fiskalne konsolidacije.

Mali je rekao da će se u rebalansu naći i izdvajanje za dužnike u švajcarskim francima, precizirajući da je 15.734 građana prihvatilo dogovor sa bankama.

Dodao je i da se počinje sa realizacijom investicionog plana i da je apsolutni prioritet izgradnja autopteva.

- Do kraja godine krećemo i u izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora - Koridor 10 i Koridor 11. Ovaj auto - put će biti dužine 112 km a u svrhu njegove izgradnje će iz budžeta biti izdvojeno dodatnih 14 milijardi dinara - rekao je Mali.

Takođe, rebalansom budžeta izdvaja se novac i za deonice Preljina - Požega (550 miliona dinara), Obrenovac - Ljig (5 milijardi dinara), Beograd - Sarajevo (1,450 milijardi dinara), Ruma - Šabac - Loznica (500 miliona dinara), kao i za rehabilitaciju puteva (2,5 milijardi dinara dodatnih sredstava).

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, on predviđa oslobađanje od PDV-a za autoputeve za čiju je izgradnju posebnim zakonom utvrđeno da predstavlja javni interes.

Osim toga, u predloženim izmenama je i smanjenje iznosa po osnovu koga strani putnici mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV sa 100 evra na 6.000 dinara, odnosno na upola manji iznos.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita Mojsilovic

    2. oktobar 2019 | 13:14

    Suficit u budzetu pokazuje dobru finansijsku i ekonomsku politiku koju Srbija vodi poslednjih godina. Povećanje plata u svim segmentima ojačava naše društvo.

  • Zeljko85

    2. oktobar 2019 | 13:55

    Sjajna vest, ovo je dokaz da država dobro radi, i samo neka se nastavi sa dobrim rezultatima.

  • Vesna

    2. oktobar 2019 | 13:07

    Posle mnogo godina imamo suficit u budžetu iz koga direktno proističu veće plate i penzije. Za svaku pohvalu !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>