• 1

U javnom sektoru žene i muškarci jednako plaćeni, tvrdi ministar. Da li je tako i u privatnom?

Obično se ranije, a i sada, često govori za neku ženu koja je jaka i hrabra da je kao muškarac, jer su žene jače od muškaraca i posvećenije, rekao je Dačić

  • 1

U javnom sektoru ne postoji razlika u platama između muškaraca i žena, kazao je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, navodeći da nažalost verovatno postoji u privatnom sektoru.

- Protiv toga moramo da se izborimo. Borba protiv neravnopravnosti u platama s tim moramo zajedno sa medijima da se izborimo. Ministarstvo je otvoreno i stalno imamo akcije Inspektorata rada, ali nama trebaju konkretno dokazi - kazao je Ðorđević u izjavi novinarima nakon što je otvorio konferenciju "Žene lideri i održiv razvoj - istinski ravnopravne".

Ðorđević je istakao da Ministarstvo ne može da se pojavi na terenu bez dokaza da se krši zakon.

- Mi želimo da pošaljemo jasnu poruku da smo na njihovoj strani, da želimo da izgradimo moderno društvo po meri svih u kojem neće biti neravnopravnosti - dodao je.

Kako je naveo, ti problemi nisu nastali danas, niti pre četiri godine, već postoje u Srbiji decenijama unazad i o njima se do 2014. godine nije pričalo.

- Razlika između ranijeg perioda i ovog danas je u tome što ja izađem i kažem problemi postoje u trgovini ljudima, najčešće je to trgovima ženama i decom, u nasilju isto, neravnopravnosti u platama, najčešće prema ženama - kazao je Ðorđević i dodao da Vlada Srbije želi da se izbori protiv toga.

Upitan zašto od Poverenice za ravnopravnost nisu pribavili podatke, Ðorđević je kazao da su tražili, ali da ih nisu dobili.

- Posao svakog je da ako zna da postoji kršenje zakona da nadležni organ obavesti. Ukoliko ne obavesti, saučesnik je u svemu tome. Mi ne idemo da lovimo ko tako radi, imamo telefon 0800 300 300 7, svi su pozvani da pozovu, predaju dokaze i ukoliko se javno prijave, imaju pravo da dobiju odgovor šta smo uradili po tom pitanju - kazao je Ðorđević.

Odgovarajući na pitanje vezano za položaj žena u ruralnim predelima, Ðorđević je kazao da je tu potrebno više raditi i medijski, ali i u samom pristupu problemu. Kako je naveo, potrebno je da ljudi iz Ministarstva idu po selima, pričaju sa tim ženama, upoznaju ih sa tim šta radi Vlada Srbije, kao i sa njihovim pravima, koje mogu da crpe iz svih zakona.

- Mislim da to nedostaje i da su te žene zarobljene u neinformisanosti i to je nama najveći problem. Rešenje je direktan razgovor, obilazak cele Srbije, priča sa tim ženama i upoznavanje u prvoj pomoći da ostvare sva svoja prava - kazao je Ðorđević.

DAČIĆ: VOLEO BIH DA SU MUŠKARCI HRABRI I POSVEĆENI KAO ŽENE

 

biznis sajt, business, izgradnja, gradilište, projektovanje, more, voda, projektovanje, zena na gradilistu

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da bi voleo da su svi muškarci hrabri, posvećeni, verni kao što su to žene. 

- Obično se ranije, a i sada, često govori za neku ženu koja je jaka i hrabra da je kao muškarac, jer su žene jače od muškaraca i posvećenije, rekao je Dačić napominjući da je jedna od važnih političkih tema svih ovih godina u Evropi ravnopravnost žena i muškaraca u različitim domenima, a u okviru koje se raspravlja između ostalog i o tome da li su za svoj rad plaćene isto kao muškarci.

Jer, kako je naveo, statistika pokazuje da žene imaju manje plate za 10 odsto od muškaraca u EU, a u Srbiji, prema podacima, žene sa istim kvalifikacijama imaju 11 odsto manje plate od muškaraca.

- To je nešto protiv čega moramo da se borimo - kazao je Dačić i dodao da je velika razlika između deklarativnog zalaganja i onoga što se dešava u praksi.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo i da rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta.

- Jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu i zastupanju u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka preduslov je za stvaranje povoljnijeg ambijenta za dostizanje punih ličnih i profesionalnih potencijala celokupnog stanovništva - kazao je Dačić.

On je istakao da je Vlada Srbije posvećena ostvarenju rodne ravnopravnosti, a da je potvrda za to činjenica da se prisustvo žena u javno-političkom životu iz godine u godinu povećava.

Tako, naveo je, od 250 narodnih poslanika i poslanica, 38 odsto su žene, četiri su ministarke u Vladi Srbije, a i na čelu vlade i skupštine su žene.

Pomenuo je i izazove sa kojima se susreću žene koje svoj život organizuju i žive manje ili više udaljene od gradske vreve, a koje su takođe liderke promena u svojim sredinama.

- Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu prilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko kao jedina moguća naslednica - naveo je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je zato zadatak celog društva da podignemo svest o njihovim potrebama i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu, jer te žene zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu.

- Rad na dostizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena prepoznat je od strane Vlade Srbije kao preduslov za uspeh u ukupnom razvoju naše zemlje - kazao je Dačić i dodao da ukoliko ne osiguramo da devojčice i žene imaju istovetna prava i uslove za ostvarenje ličnih i profesionalnih aspiracija kao i muškarci, ne možemo ostvariti pun razvojni potencijal bilo koje zajednice niti sredine.

Neophodnost pristupa kvalitetnom obrazovanju za sve prepoznata je ciljem 4 Agende 2030, rekao je Dačić i dodao da nas ona podseća na da je neophodno postići jednakost između devojčica i dečaka, ne samo kod osnovnog, već i viših nivoa obrazovanja.

On je pomenuo i Cilj 5 Agende 2030 koji ukazuje na potrebu dostizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i devojčica u okončanju svih oblika diskriminacije, eliminacije nasilja, kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi.

- Osnaživanje žena utkano je u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo. Deo globalnih napora za dostizanje održivog društva jednakih u kome niko nije ostavljen iza kolone, obuhvata i žene koje žive na selu, u gradu, izbeglice, žene koje su doživele neki oblik diskriminacije: Romkinje, starije žene, žene sa invaliditetom ili žene koje se nisu povinovale rodnim normama - rekao je Dačić.

Naveo je i da Srbija može da bude ponosna na hrabre žene u svojoj istoriji i to u vremenima kada nije bilo tako jednostavno biti hrabar.

- Takva vremena iznedrila su Milunku Savić, srpsku heroinu. Istorija je zabeležila i Jelisavetu Načić, prvu ženu diplomiranog arhitektu, prvu srpsku slikarku Katarinu Ivanović, prvu ženu doktorku nauka Kseniju Atanasijević. Danas u svakoj od vas živi deo njih. U vašim doprinosima, inovacijama, dostignućima, u svim istinskim vrednostima koje nosite u sebi - zaključio je Dačić

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    2. oktobar 2019 | 15:47

    A zasto bi bilo i u privatnom sektoru neka poslodavac placa po zasluzi ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>