• 24
 ≫ 

Kraj garancije na 3 i 5 godina za belu tehniku: Srbija uvodi nove mere za aparate koje imate u kući

 ≫ 

Nećemo morati da bacamo kućne aparate posle samo dve godine korišćenja

  • 24
bela tehnika Foto: Pixabay

Evropska unija usvojila je nove mere koje podrazumevaju da proizvođač mora da osigura rezervne delove za kućne uređaje i 10 godina nakon proizvodnje aparata.

Kako za Telegraf Biznis kažu iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ova mera može se uskoro očekivati i u Srbiji.

Naime, EU je prihvatila novi paket mera kojim će pet tipičnih kućnih aparata učiniti dugotrajnijim, a time i jeftinijim za potrošače.

Reč je o takozvanom "ekodizajn paketu" koji predviđa nova pravila po pitanju rasvete, frižidera, TV ekrana, mašina za pranje suđa i veša, odnosno svu belu tehniku i električne uređaje koji su potrošni materijal, a za koje će proizvođači morati rezervne delove da osiguraju na period minimalno sedam do deset godina od proizvodnje uređaja.

- Idemo u tom pravcu da se pridružimo EU i na dobrom smo putu, priprema se i većina zakona se usklađuje sa evropskim, tako da očekujemo da će to uskoro doći i kod nas - kažu nam u NOPS.

Kako isitču, pravilnik o načinu čuvanja i postavljanja rezervnih delova biće drugačiji, ali je važno da će morati da se obezbedi garancija od bar deset godina.

- To podrazumeva da će proizvodi biti dugotrajni, na neki način očekujemo i veći kvalitet, odnosno, da više ne bude situacija da se proizvod posle dve godine mora menjati već da će određeni duži vremenski period biti funkcionalan da ćemo u svakom momentu taj proizvod moći da nađemo na tržiištu, odnosno njegov rezervni deo - rekli su nam u NOPS.

Plan je da se ovim novim merama smanji i količina otpada i produžiti vek trajanja aparata, a biće zabranjeno i korišćenje toksičnih usporivača gorenja u televizorima, kao i svetlo koje ima veliki efekat na nervni sistem.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meksa

    3. oktobar 2019 | 19:12

    Takvu odluku vec imamo , 8 godina je duzan proizvodjac da obezbedi rezervne delove .Drugi je problem danas , danas uredjaj navodim primer TV ima garanciju 2 godine , neki i manje a cena tog TV je po par stotina eura .Pre 90 tih je tehnička roba bila kvalitetnija , vezana je bila za marku proizvoda i kvalitet , danas to nije slučaj već kvantitet koji se nameće i traje dve godine .Cena ovakvih proizvoda nije mala , za većinu proizvoda se koristi ista sirovina i medju markama su mala odstupanja . Kad nekom proizvodu oduzmete kvalitet vi ne možete očekivati da vas to služi decenijama kao što ste naučili od ranije proizvedene tehnike. Mi nismo bogata nacija da kupujemo vrhunske marke , kod Italijana ima jedna izreka _Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftinu robu. - Setice će se stariji šta je bio JUS, iza tog standarda je stajala država, a ovo danas ISO , PRC itd to nema nekog kvaliteta.

  • Nije nego

    3. oktobar 2019 | 19:12

    Za pocetak uvedite da sva roba koja se prodaje u Srbiji ima uputstvo na srpskom.

  • Jovan

    3. oktobar 2019 | 20:38

    Dok smo kupovali OBODIN belu tehniku ,nije nam trebala garancija ! A vek je bio 40 godina bez kvara . I sad imam OBODIN Zamrzivač iz 1978 godine ,i radi kao doksa !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>