• 0

Crni labudovi "lete" okolo i ne donose dobre vesti: U šta se svet sada uvalio?

"Svuda su oko nas"

  • 0
Crni labud, Zemunski kej

Foto: Branislav Bane Nikolić

Situacija sa naftnim tržištem je nepredvidiva, a geopolitički faktori vrše veliki pritisak, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

- Uprkos činjenici da vidimo više ili manje stabilna kolebanja oko cene nafte, koja je oko 50 do 60 dolara za barel, i primećujemo još fluktuacije zbog napada na objekte u Aramku zajedno daju neku vrstu stabilnosti. Ali, uprkos tome, ne vidimo stabilnost za dalje na tržištu - rekao je on na skupu Ruske energetske nedelje u Moskvi.

Ministar je dodao da su tržišta trenutno okružena "crnim labudovima" - nepredvidivim događajima koji mogu imati štetne posledice.

- Mi zapravo osećamo i svuda oko sebe vidimo crne labudove kako "lete" okolo, ne možemo da ih uvek predvidimo i oni mogu ozbiljno da utiču na stanje na tržištu - kaže.

Prema Novaku, u poslednje dve godine uticaj trgovinskih ratova na potrošnju nafte je primetan.

Novak ističe da se oseća i efekat sankcija.

- Članice OPEK, ali i one koje to nisu trebalo bi da rade zajedno na smanjenju uticaja ovih faktora na globalno tržište nafte - rekao je Novak.

Teorija crnog labuda je metafora koja opisuje ekonomske događaje koji se dese iznenada, a imaju veliki efekat i ljudi ih teško mogu predvideti. Ima tri značajne karakteristike, a to su nepredvidljivost, posledice i retrospektivno delovanje.

Uglavnom to je i događaj sa ekstremnim posledicama koje ne poznaju državne, društvene, ekonomske i geografske granice, ali istovremeno i nešto što se objašnjava i shvata tek u retrospektivi, kao ono što je bilo logično, pa i neizbežno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>