• 1
 ≫ 

Doktor Propast: Tri dokaza da idemo u nepopravljivu katastrofu

 ≫ 

Postoje tri potencijalne opasnosti koje mogu svet da gurnu sa ivice ponora. Bilo koji ishod biće dovoljan da uzrokuje novu krizu

  • 1

Globalna ekonomija klizi prema neizbežnoj recesiji i to zbog tri razloga, kaže poznati ekonomista i nobelobac, Nurijel Rubini.

Doktor Propast, kako je dobio nadimak, predviđa da će svet u krizu gurnuti trgovinski rat SAD i Kine, kriza u Iranu, i potencijalni Bregzit bez dogovora.

- Globalnu recesiju može pokrenuti ili eskalacija trgovinskog rata SAD-a i Kine, ili eventualno rat između SAD-a i Irana koji će podići cene nafte, ili tvrdi Bregzit koji će naštetiti Evropi i uticati na ostatak sveta - rekao je Rubini , koji predaje ekonomiju na njujorškom Univerzitetu.

- Ako dođe do još jedne globalne recesije, pogodiće najviše napredne ekonomije i tržišta u nastajanju -

- Na tržištima u nastajanju postoje neka slabija ekonomska i finansijska i politička osnova - rekao je, navodeći zemlje sa velikim iznosima javnog duga poput Argentine i Venecuele, kao i zemlje sa malim ekonomijama poput Pakistana i Libana.

Rubini je takođe ukazao na kredite, zajmove i visoke prinose kao povod za sledeću globalnu finansijsku krizu, dodajući da su takve politike pre desetak godina radile, ali mogućnosti su sada ograničene, dok Japan i Evropa već imaju negativne stope, a SAD imaju ultra-niske stope.

Pomenuo je i ono što je svima već odavno u glavi a što utiče na sve: trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kine.

- Čak i ako postignemo mini-dogovor, osećam da će tarife ići još malo više ... a čak i malo veće tarife su loše za globalni rast - rekao je, dodajući da će to doneti negativan šok i povećati inflaciju.

Rubini veruje da će se rat nastaviti bez obzira na ishod izbora 2020.

- Geopolitičko rivalstvo između SAD-a i Kine trajaće još dugo - rekao je Rubini, koji prognozira da će globalna recesija doći 2020. godine zbog trgovinskog rata.

Rubini, poznat kao "Dr. Propast" predvideo je finansijsku krizu za 2008. godinu tokom predavanja ekonomistima Međunarodnog monetarnog fonda 2006. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. oktobar 2019 | 17:32

    COVEK JE GENIJE -NOBELOVAC ALI I DALJE MOCNICI NESLUSAJU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>