• 0
 ≫ 

Mesto gde se radnici "kuvaju" od vrućine: Dok grade stadione desetine njih umre svake godine

 ≫ 

Katarske vlasti, u skladu s drugim zemljama u Zalivu, saopštile su kako štite radnike od povreda usled vrućina radnom zabranom rada u nenameštenim otvorenim prostorima od sredine juna do avgusta u periodu od 11 do 15 sati

  • 0
Svetsko atletsko prvenstvo, Doha Katar 2019

Foto: AP/Tanjug

Katar je možda obećana zemlja za domaće stanovništvo koje uživa u novcu od nafte koja čini 80 odsto prihoda te arapske države, a imaju i najviši BDP po stanovniku na svetu - oko 100.000 dolara, ali za radnike migrante Katar je često pravi pakao.

Oni tamo rade na izrazito visokim temperaturama doslovno do smrti, otkrila je Gardijanova istraga po kojoj svake godine na stotine umire od toplotnih udara.

Ovog leta je na stotine hiljada uvezenih radnika radilo po 10 sati na dan na temperaturi od 45 stepeni Celzijusovih bez mnogo izbora - građevinski bum zahteva neprestan i mučan rad uoči Svetskog prvenstva u fubalu 2022. godine.

Katarske vlasti, u skladu s drugim zemljama u Zalivu, saopštile su kako štite radnike od povreda usled vrućina radnom zabranom rada u nenameštenim otvorenim prostorima od sredine juna do avgusta u periodu od 11 do 15 sati.

Velika studija zvaničnih vremenskih podataka tokom devetogodišnjeg razdoblja pokazala je da zabrana rada ne štiti radnike.

U satima van zabrane, svi koji rade na otvorenom i dalje su izloženi potencijalno fatalnim nivoima toplotnog stresa između juna i septembra, za koje kardiolozi kažu da dovode do velikog broja smrtnih slučajeva svake godine.

Osim toga, analiza pokazuje da se opasni nivoi izloženosti toploti nastavljaju i u hladnijim mesecima.

Doha plaža

Doha; Foto: Profimedia

Prirodne smrti zdravih mladića?

 

Doha je trenutno domaćin Svetskog prvenstva u atletici, a sportisti i sportski profesionalci opisuju ekstremne uslove vrućine tokom vikenda. Ipak, van klimatizovanih stadiona, radnicima i dalje prete ozbiljne posledice toplotnih udara između 9 i 12 sati tokom oktobra.

Rad na visokim temperaturama stavlja veliko opterećenje na ljudski kardiovaskularni sistem, a ekstremni toplotni stres dovodi do fatalnih srčanih udara i drugih kardiovaskularnih smrtnih slučajeva, pokazala su nedavna istraživanja.

Svake godine stotine radnika - mnogi mladiči u dobi od 25 do 35 godina - umiru dok rade u Kataru. Većina ovih slučajeva katarske vlasti pripisuju kardiovaskularnim uzorcima ili "prirodnoj smrti".

Ipak, nedavna istraživanja koja su objavili vodeći klimatolozi i kardiolozi zaključili su da su smrtni slučajevi verovatno uzorkovani toplotnim udarom, istražujući povezanost između smrti 1.300 nepalskih radnika između 2009. i 2017. i porasta temperature.

Katarske vlasti su 22 odsto smrtnih slučajeva godišnje pripisivali srčanim udarima, zastoju srca ili drugim uzorcima kardiovaskularnog sistema. U letnjim mesecima to je poraslo na 58 odsto.

- Mladi i zdravi muškarci imaju vrlo nizak rizik za srčani udar, ali stotine njih svake godine umire u Kataru. Jasan zaključak koji ja kardiolog izvlačim je da su te smrti povezane s temperaturama, njihova tela ne mogu da podnesu temperaturni stres kom su izloženi - rekao je dr Den Atar, profesor kardiologije i voditelj istraživanja univerzitetske bolnice Oslo.

Atar kaže da je prema istraživanju čak 200 od 571 mladića koji su umrli od kardiovaskularnih uzoraka između 2009. i 2017. moglo da bude spaseno da su sprovedene učinkovite mere zaštite na radu.

Katarski građevinski bum uoči Svetskog prvenstva uzorkovao je povećanje populacije na 1,9 miliona, a većinu radnika čine mladići iz Nepala, Indije, Bangladeša i Pakistana, koji dolaze da grade stadione, puteve i hotele.

(Telegraf Biznis/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>