• 0

Znate li šta je faktoring? U Srbiji je ta industrija za pola godine imala promet 440 miliona €

Industrija faktoringa postoji u Srbiji već deset godina

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer Foto: Shutterstock

Industrija faktoringa u Srbiji ostvarila je 2018. godine promet vredan 782 miliona evra, a već u prvom polugodištu ove godine dostigao je 440 miliona evra.

To je vidljiv napredak u odnosu na prethodni period, ali ima dosta mogućnosti za poboljšanje rezultata i veću upotrebu faktoringa kao pouzdanog finansijskog instrumenta, istaknuto je na regionalnoj konferenciji o faktoringu u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Privredna komora Srbije kroz svoje Udruženje finansijskih institucija intenzivno radi na razvoju celokupnog finansijskog sektora i diversifikaciji palete finansijskih usluga dostupnih privredi, rekao je na otvaranju skupa Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.

- Svaki sektor privrede ima svoje specifičnosti zbog čega je neophodno omogućiti širok spektar dostupnih finansijskih usluga, kako bi svako našao ono što mu odgovara - rekao je Vesović.

U savremenim privredama, faktoring omogućava finansiranje obrtnih sredstava, zaštitu od kreditnog rizika, kao i upravljanje potraživanjem i usluge naplate potraživanja.

Prvenstveno je namenjen malim i srednjim preduzećima, koja, tradicionalno, imaju otežan pristup bankarskim sredstvima usled niske kreditne sposobnosti ili neadekvatnih sredstava obezbeđenja, objasnio je Vesović.

Ističe da je faktoring važan i za izvoznike jer, osim finansiranja putem avansne isplate, omogućava razvoj preduzeća kroz snižavanje rizika širenja na strana tržišta prebacivanjem kreditnog rizika sa izvoznika na faktora.

Na ovaj način povećava se konkurentnost i izvozni potencijal, a faktoring je u Srbiji prisutan od 2005. godine.

Faktoring kao vid finansiranja postoji već 60 godina u zemljama Evropske unije i Amerike, ali se poslednjih godina ubrzano razvija i u našem regionu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>