• 1
 ≫ 

Kraj za poreske oaze, a Srbija u društvu Švajcarske i UAE za važnu odluku

 ≫ 

Srbija se briše sa neslavne liste

  • 1

Ministri finansija EU spremaju se da izbrišu s popisa poreskih oaza Ujedinjene Arapske Emirate i Švajcarsku, ali i Srbiju, a da zadrže američku Samou, Guam i Devičanska ostrva, pokazuje dokument EU.

EU je uspostavila crnu i sivu listu poreskih oaza 2017. godine nakon što su novinari otkrili složene manevre kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze.

Crna lista obuhvata zemlje koje ne sarađuju s EU u poreskim pitanjima. Mesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama s EU.

Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatne poreske standarde, ali su se obvezale da izmene propise u skladu sa zahtevima.

Liste se redovno ažuriraju isključujući zemlje koje su poboljšale regulativu ili dodajući nove.

Očekuje se da će ministri finansija na sastanku desetog oktobra EU izbrisati s crne liste Ujedinjene Arapske Emirate i Maršalska ostrva u Tihom okeanu. U tom bi slučaju na listi ostalo devet zemalja - Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američke prekomorske teritorije.

Srbija, Albanija, Kostarika i Mauricijus takođe će iduće nedelje biti izbrisani s evropske sive liste, na kojoj će pak ostati zemlje poput Kajmanskih ostrva, Turske, Bahama i Bermuda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    6. oktobar 2019 | 22:48

    Lepo drustvo, nema sta. Barem znamo gde pripadamo, da se ne lazemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>