• 0
 ≫ 

Novac koji smo koristili u italijanskim šoping mekama ponovo hit zbog mafije

 ≫ 

Lire u evro je nemoguće pretvoriti još od 2002. godine

  • 0

Lira je vaskrsnula. Zahvaljujući crnom tržištu i poslovanju italijanske mafije, prema podacima centralne banke Italije trenutno je u opticaju više od 1,2 milijardi evra protuvrednosti bivše italijanske valute.

- Neprestano otkrivamo nove zalihe lira – izjavio je Giuseppe Arbore, zamenik glavnog istražitelja službe za nadzor finansija, dodavši da je prvi slučaj sumnjivih radnji vezanih uz konverziju bivše valute zabeležen još 2012. godine.

No, italijanskim nadležnim službama još uvek je velika nepoznanica kako se na kraju lire konvertuju u evro, zato što je to nemoguće od 2002. godine.

- Kada neka organizacija jednoglasno prihvati korišćenje određene valute mogu se finalizirati poslovne transakcije, čak i u slučaju da je ta valuta ilegalna. Naravno, reč je o protizakonitim transakcijama – tvrdi Arbore.

Informaciju su objavili italijanski mediji samo nekoliko dana nakon što je potpredsednik vlade i ministar Matteo Salvini predložio korišćenje tzv. 'mini-novčanica' evra, kojima bi se vratio dug kreditorima države. Naime, mnogi strahuju da bi uvođenje takve reforme bio prvi korak prema izlasku Italije iz evrozone.

Video: Prodaje se čuvena luksuzna kuća mafijaša u kojoj su nekada štekani dijamanti

(Telegraf Biznis/euractiv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>