≫ 

Večno pitanje: Do kada ćemo trpeti "nepravdu" i zašto je "milka" toliko jeftinija u Nemačkoj?

 ≫ 

Popularna čokolada duplo jeftinija nego kod nas

Svima nam je poznato da su u Nemačkoj najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, a ponekada su i duplo jeftiniji proizvodi za potrošače, čije prosečne plate dostižu i 3.000 evra.

Ipak, uvek nas nekako iznova pogodi "nepravda", kada posetimo neki od nemačkih gradova i sami se u to uverimo.

Tako smo opet danas bili u jednom nemačkom trgovinskom lancu gde 100 grama popularne "milka" čokolade košta, 0, 59 evra (oko 60 dinara) dok je kod nas pakovanje najmanje istoimene čokolade mršavije za 20 grama ali skuplje (košta oko 120 dinara).

milka

Foto: Telegraf.rs

Dalje, jasno je da je ona od 300 grama takođe neuporedivo jeftinija ako znamo da je u našim marketima potrebno izdvojiti za isto i više od 350 dinara.

Više je razloga za tako različite cene, a najčešće se navode trgovačke marže ali i konkurencija koja još nije dovoljno razvijena i pred dolaska nekih od lanaca.

Hoće li biti dovoljno "milka" čokolade?

 

Međutim, nešto drugo bi trebalo da nas brine oko omiljenog slatkiša.

Zbog rizika da će Velika Britanija napusitit EU bez sporazuma o "razvodu", kompanije Kelog i Mondelez Internešenel prave zalihe proizvoda.

Kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i "milka" čokolade.

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu "milka".

Kako je ranije istakla, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    6. oktobar 2019 | 21:28

    zato sto je u Nemackoj Milka smece, ima mnogo ozbiljnijih cokolada, kod nas je kvalitetnija cokolada Najlepse zelje, nego nama sve tudje sladje....

  • DLZ

    6. oktobar 2019 | 14:44

    Zato sto je zlatno doba stiglo u Srbiju!!!!

  • 777

    6. oktobar 2019 | 18:30

    U Srbiji je hrana bolja i kvalitetnija,steta sto nam je kupovna moc takva kakva jeste,ali milka ni u ludilu ne moze da se poredi sa najlepsim zeljama,galebom,galijom itd. pa i menaz je kralj cokolada za kuvanje,a da ne govorimo o jafi,plazmi,domacici i td.Srbija ima najbolje konditore u evropi a mozda i na svetu !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>