• 13

Zvanično je: Najveća privreda Evrope je u recesiji

Svi pokazatelji su tu, više nema zavaravanja

  • 13
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Industrijske porudžbine u Nemačkoj pale su u avgustu više od očekivanja zbog slabije domaće tražnje, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Narudžbine za robom sa oznakom "proizvedeno u Nemačkoj" pale su za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok se tražnja za kapitalnim proizvodima stropoštala za 1,6 odsto, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

Analitičari Rojtersa su predviđali ukupan pad industrijskih porudžbina od 0,3 odsto.

- Nemačka ekonomija je usred recesije. Današnji podaci to opet potvrđuju - rekao je Tomas Gicel, ekonomista VP Benk Grup.

Privreda Nemačke je pala za 0,1 odsto u drugom kvartalu, a skorašnji podaci su ukazali na kontinuiranu slabost u proizvodnom sektoru u trećem kvartalu.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je prošle nedelje da je zemlja u stanju da se izbori sa ekonomskom krizom, dodajući da ne očekuje da će pad privrede biti tako veliki kao što je to bio slučaj 2008/2009. godine.

- Slaba tražnja u industriji se nastavlja - saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Najveća ekonomija u Evropi je sada najlošija 

 

Ekonomisti sa sedištem u Londonu iz kompanije za investiciono bankarstvo Kredi svis nazvali su Nemačku "glavnim lošim rezultatom" evropskog bloka zemalja, pozivajući se na značajan pad nacionalnog BDP-a i kupovne moći.

- Tekući pad trgovine i dalje ostaje izazov za nemačku ekonomiju. Nekad glavni učinak ekonomije evrozone, ta zemlja je sada glavni loš uzročnik, njen ogroman trgovinski debalans predstavlja veliko opterećenje - izjavili su stručnjaci.

Ova procena je objavljena nakon što su ekonomisti Kredio svisa pregledali najnovije ekonomske pokazatelje. Na primer, oni primećuju da je nemačka privreda rasla na svega 0,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu od aprila do juna, što je bio njen najslabiji pokazatelj u proteklih šest godina. Oni su takođe primetili da je ekonomija zemlje pokazala pad od 0,1 procenta u odnosu na četvrtinu, što je značilo da je Nemačka jedina glavna ekonomija u Evropi koja je nazadovala u poslednjih nekoliko meseci.

Kao lek za trenutnu sporost u nemačkoj ekonomiji, Kredi svis predlaže dve mere: okončanje trgovinskog rata između SAD-a i Kine ili uvođenje nemačkog fiskalnog podsticaja, mada je poslednje malo verovatno, jer Nemačka previše želi održavanje uravnoteženog budžeta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    7. oktobar 2019 | 11:39

    Ili u prevodu,sto bi rekli nasi politicari, ljudi nemojte da idete u Nemacku ovde je bolje a jos smo i lideri u regionu

  • Mile

    7. oktobar 2019 | 11:54

    To je posledica dugogodisnjih sankcija Rusiji odnosno kontra mera!

  • nikolas

    7. oktobar 2019 | 14:12

    AKO JE NEMACKA KAO MOTOR EU U RECESIJI ONDA SE MORAMO OPASNO ZABRINUTI I SPREMITI ZA NOVU EKONOMSKU KRIZU!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>