• 13

Zvanično je: Najveća privreda Evrope je u recesiji

Svi pokazatelji su tu, više nema zavaravanja

  • 13

Industrijske porudžbine u Nemačkoj pale su u avgustu više od očekivanja zbog slabije domaće tražnje, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Narudžbine za robom sa oznakom "proizvedeno u Nemačkoj" pale su za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok se tražnja za kapitalnim proizvodima stropoštala za 1,6 odsto, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

Analitičari Rojtersa su predviđali ukupan pad industrijskih porudžbina od 0,3 odsto.

- Nemačka ekonomija je usred recesije. Današnji podaci to opet potvrđuju - rekao je Tomas Gicel, ekonomista VP Benk Grup.

Privreda Nemačke je pala za 0,1 odsto u drugom kvartalu, a skorašnji podaci su ukazali na kontinuiranu slabost u proizvodnom sektoru u trećem kvartalu.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je prošle nedelje da je zemlja u stanju da se izbori sa ekonomskom krizom, dodajući da ne očekuje da će pad privrede biti tako veliki kao što je to bio slučaj 2008/2009. godine.

- Slaba tražnja u industriji se nastavlja - saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Najveća ekonomija u Evropi je sada najlošija 

Ekonomisti sa sedištem u Londonu iz kompanije za investiciono bankarstvo Kredi svis nazvali su Nemačku "glavnim lošim rezultatom" evropskog bloka zemalja, pozivajući se na značajan pad nacionalnog BDP-a i kupovne moći.

- Tekući pad trgovine i dalje ostaje izazov za nemačku ekonomiju. Nekad glavni učinak ekonomije evrozone, ta zemlja je sada glavni loš uzročnik, njen ogroman trgovinski debalans predstavlja veliko opterećenje - izjavili su stručnjaci.

Ova procena je objavljena nakon što su ekonomisti Kredio svisa pregledali najnovije ekonomske pokazatelje. Na primer, oni primećuju da je nemačka privreda rasla na svega 0,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu od aprila do juna, što je bio njen najslabiji pokazatelj u proteklih šest godina. Oni su takođe primetili da je ekonomija zemlje pokazala pad od 0,1 procenta u odnosu na četvrtinu, što je značilo da je Nemačka jedina glavna ekonomija u Evropi koja je nazadovala u poslednjih nekoliko meseci.

Kao lek za trenutnu sporost u nemačkoj ekonomiji, Kredi svis predlaže dve mere: okončanje trgovinskog rata između SAD-a i Kine ili uvođenje nemačkog fiskalnog podsticaja, mada je poslednje malo verovatno, jer Nemačka previše želi održavanje uravnoteženog budžeta.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RODJAK

    ZATO SMO MI LIDERI U REGIONU😁😁🙈🙈🙈

  • 🕳

    Šta nas to zanima? Mi smo u golden age.

  • nikolas

    AKO JE NEMACKA KAO MOTOR EU U RECESIJI ONDA SE MORAMO OPASNO ZABRINUTI I SPREMITI ZA NOVU EKONOMSKU KRIZU!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke