• 2

Upravo su stigle loše vesti za Ikeu, kompaniju će ovo koštati milione i milione evra

Švedski lanac se suočava naredbom EU da plati zaostali porez

  • 2
Ikea Srbija

Foto: Promo

Vlasniku brenda IKEA moglo bi da bude naređeno da plati milione evra zaostalih poreza do kraja godine, reklo je dvoje ljudi koji su upoznati sa slučajem.

Istovremeno, EU inspektori za borbu protiv monopola nastavljaju svoje suzbijanje nepoštenih poreskih ugovora dodeljenih multinacionalnim kompanijama. Evropska komisija se sada trudi da okonča dvogodišnju istragu vlasnika brenda IKEA, poznatog po džinovskim prodavnicama nameštaja van grada. Prisutna je i u Srbiji.

Izvršna vlast EU je odbila da komentariše za Rojters ove navode.

Pokrenuta 2017. godine, istraga EU usredsređena je na Inter IKEA Sistems u Holandiji, koji vodi Ikein posao franšize i beleži sav prihod od franšiznih naknada širom sveta prikupljenih od IKEA prodavnica.

U jednom od brojnih izveštaja procenjeno je da je Ikea izbegla milijardu evra (1,1 milijardi dolara) poreza tokom šest godina.

- Kao i sve druge kompanije koje rade pod zaštitnim znakom IKEA, Inter IKEA Sistems B.V. posvećena je plaćanju poreza u skladu sa zakonima i drugim propisima gde god da poslujemo - bio je komentar iz Ikee.

Ovaj nalog EU dolazi nakon što je drugi najviši evropski sud prošlog meseca podržao metodologiju izvršne vlasti EU u slučajevima protiv Fijata i Starbaksa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>