• 3

Privreda saglasna: Srbiji potreban rast od 5% i viši nivo domaćih investicija

Privrednici su jedinstvenog stava da je potrebno dalje raditi na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji i unapređenju i poštovanju zakona.

  • 3
Ekonomski samit Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnici domaćeg i stranog kapitala ocenili su da je Srbiji potreban rast od 5 odsto BDP-a godišnje i da se mora povećati nivo domaćeg ulaganja, a što je moguće jedino obezbeđivanjem jednakih uslova na tržištu za sve kompanije i poštovanje zakona i procedura.

Kako je ocenjeno na 19. ekonomskom samitu u Beogradu, sektor prosvete i obrazovanja ključni je deo društva iz kojeg se mora regrutovati savremeni obrazovani kadar.

Privrednici su jedinstvenog stava da je potrebno dalje raditi na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji i unapređenju i poštovanju zakona.

U tom smislu, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao da ako se želi brži razvoj privrednog i društvenog sektora, to je ne moguće bez ozbiljnijeg razvoja privrede, koja se ne sme zasnivati samo na stranim investicijama, već i na domaćim.

- To možemo postići samo ako budemo spremni da investiramo u domaću privredu da bi godišni rast BDP-a bio pet i više procenata - smatra Atanacković.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović govorio je o potrebi povećanja ukupnog nivoa investicija, a kako bi se obezbedio inkluzivni i samoodrživi rast.

Ekonomski samit Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ključni doprinosi rastu moraju biti investicije i izvoz, a ne potrošnja i uvoz - kaže Vlahović.

Rad na obezbeđivanju poslovnog ambijenta i zakona koji garantuju sigurnost svojine, pravnu, poslovnu i finansijsku disciplinu, prema oceni Vlahovića, moraju biti prioriteti. Tako će se obezbediti veći nivo domaćih investicija, a koje su, kaže, u proteklom periodu smanjene.

Razvoj srpske ekonomije zavisi od mnogih faktora, a pre svega od priliva novca, investicija, ali i kvaliteta radne snage u zemlji, dodaje predsednik ITM grupe Toplica Spasojević koji smatra da treba više raditi na povećanju stopa rasta.

- A bez investicije i bez kvalitetne radne snage to neće biti moguće -

Omogućavanje bržeg protoka roba i usluga bez zadržavanja na granicama, jedan je od ciljeva koji mogu doprineti regionalnoj saradnji, ukazuje Spasojević.

Vlada Srbije, u tom smislu, treba da nastavi sa unapređenjem poslovnog ambijenta što je veoma važno za evropske integracije, koje nemaju alternativu, kaže Martin Knap, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

- Ako vlada bude išla ovim putem, sve će biti dobro - smatra Knap.

Ukazuje da birokratija mora da se smanji u našoj zemlji i to bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva države.

Biviši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić ističe da novi nacionalni ciljevi zahtevaju odricanje od ličnih i posebnih interesa a razmišljanje o opštem interesu Srbije.

Smatra da treba razmisliti da li će Srbija opstati ako se nastavi trenutni tempo emigracije i pretežnog mortaliteta u odnosu na natalitet.

- Treba razgovarati patriotski i staloženo, ne izmiljšati neke novosti kao Kardelj, nego videti šta rade ozbiljne zemlje zapadne Evope i slično tome, preurediti Srbiju - rekao je Parivodić.

Svaka grana privrede, ocenjuju sagovornici Tanjuga, za svoj temelj ima pravni sistem države. Zato, poručuju, potrebno je dalje raditi na unapređenju pravnog ambijenta u Srbiji u skladu sa svetskim zakonima a zakone sprovoditi u praksi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acika

    7. oktobar 2019 | 15:31

    Zakljuci ovog sastanka su izuzetno vazni. Privrednicima verujem vise nego politicarima I ekonomistima koji nisu osetili privredu I stvaranje dohodka. O ovome treba pisati svaki dan I usmeriti se na preporuke sa 99% nasih snaga. Sve drugo je zamajavanje.

  • Imenjak

    7. oktobar 2019 | 15:09

    Od Bajakova do Rijeke oko420 km nisam video pored puta ni jednu fabriku samo kod nas jer smo mi najnapredniji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>