• 1
 ≫ 

Usvojen rebalans državnog budžeta za 2019. godinu, evo na šta ide najviše para

 ≫ 

Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11

  • 1
Skupština, rebalans Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Skupština Srbije usvojila je rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je utvrđeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Utvrđeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Takođe je utvrđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate - Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd - Sarajevo.

Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11. Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom. Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o PDV-u kojim su utvrđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Pre glasanja skupština je potvrdila mandat poslanici Nevenki Kostadinovoj sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Skupština Srbije će sutra nastaviti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda druge sednice redovnog jesenjeg zasedanja.

Video: Vučić: Očekujem da imamo do 400 miliona suficita u budžetu

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>