• 2

Kralj odlučio: Petoro prinčeva i princeza ostalo bez novca poreskih obveznika

Kraljevi unuci će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, ali neće objavljivati kraljevske dužnosti

  • 2
Švedski kraljica Silvija i kralj Karl Gustaf XVI

Foto: Tanjug/AP

Švedski kralj Karl Gustaf smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreskih obveznika odlukom o ukidanju statusa kraljevskog veličanstva sa petoro svojih unuka.

Naime, kraljevi unuci će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, ali neće objavljivati kraljevske dužnosti.

Odluka znači da unuci Karla Gustafa u dobi od jedne do pet godina više neće da primaju godišnji "džeparac", apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuju iz tog budžeta.

Ona se odnosi na dvoje dece švedske prestolonaslednice, princeze Viktorije, na princezu Estel i njenog mlađeg brata princa Oskara.

Petogodišnja princeza Estela je najstarije dete švedske princeze Viktorije i njenog supruga princa Danijela.

Princeza Viktorija; Foto: Profimedia

Švedska kraljevska palata objavila je da deca princeze Madlen (37) i njenog supruga Krisa O'Nila, te deca princa Karla Filipa (40) i princeze Sofije neće moći da obavljaju službene dužnosti. Reč je o princezi Leonori (5), princu Nikolasu (4) i princezi Adrijani (1), kao i o princu Aleksandru (3) i princu Gabrijelu (2).

Roditelji petoro dece su pozdravili na društvenim mrežama kraljevu odluku.

Princeza Madlen je na Instagramu napisala kako ova promena "deci pruža priliku da vlastite živote oblikuje kao privatne osove". Njen brat, princ Karl Filip na istoj društvenoj mreži je napisao da njegova deca sada imaju mogućnost "slobodnijeg izbora u životu".

Madlen trenutno živi u Majamiju i radi za Svetsku organizaciju za očuvanje detinjstva koju je osnovala njena majka, kraljica Silvija, a princ Karl Filip i njegova supruga Sofija nastaviće sa radom u vlastitoj humanitarnoj organizaciji.

Švedska kraljevska porodica je 1980. godine prva izmenila pravila o nasleđivanju u skladu sa kojima je naslednik trona prvorođeno dete, bez obzira na pol.

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>