• 3
 ≫ 

Koji je razlog nestašice slim cigareta u Srbiji

 ≫ 

Svi oni koji konzumiraju Kareliju sigurno su primetili da nestašica traje već nekoliko meseci

  • 3

Kao razlog višemesečne nestašice ženskih cigareta Karelia Slims u Srbiji, mnogi trgovci su navodili da su "prestale da se uvoze", i da zapravo "kupujete poslednje zalihe".

Iako su ponegde još i mogle da se nađu, u poslednjih nekoliko dana stiže vest da se one "više neće uvoziti u Srbiju".

S obzirom na to da se radi o jednoj od najpopularnijih marki cigareta, pozvali smo predstavništvo kompanije Karelia u Kalamati odakle su nam rekli da je definitivno došlo do određenih promena kada je izvoz u pitanju, ali da to nema veze sa Srbijom.

- Naprotiv, jednostavno potražnja je toliko velika, te mi ne stižemo da svima isporučimo potrebne količine cigareta. To je jedini razlog njihovog kašenjenja i nestašice u Srbiji - rekli su za "Telegraf" iz kompanije Karelija.

Inače, nemogućnost grčkih fabrika duvana da podmire potrebe tržišta svih zemalja u kojima trguju, rezultirao je i cvetanjem industrije lažnog duvana.

Najveća zaplena dogodila se u avgustu 2017. godine kada je u zadnjem delu jednog kamiona, pronađena gomila falsifikovanih cigareta. Pretres je bio kulminacija osmomesečnog nadzora nad ilegalnom fabrikom cigareta u blizini Atine i rada više od 80 policajaca koji su radili gotovo svakodnevno. Vlasti su zaplenile 178 miliona falsifikovanih cigareta i više od 18.000 pakovanja duvana.

Napori da se uhvate falsifikatori su nastavljeni, a ovog meseca su oduzeli 128 tona duvana iz skladišta severno od Atine, čime bi se proizvelo oko 604 miliona falsifikovanih cigareta.

Širenje lažnih verzija poznatih etiketa od Marlbora i Murati do Business Royals, stiglo je na ulice gde ih je moguće kupiti za 1, 5 evra, što je Grčku označilo kao crnom tačkom u EU.

Samo u 2018. godini Grčka je izgubila 700 miliona evra od nelegalne trgovine cigaretama i duvanom, prema izveštaju KPMG-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>