• 0
 ≫ 

Neke srpske firme ne mogu da priušte ni kredit: Najveći problem je kamatna stopa

 ≫ 

Srbija je među 141 zemljom sveta zauzela 72. mesto na listi globalne konkurentnosti

  • 0
Minijaturni ljudi, novac, finansijski koncept

Foto: Shutterstock

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2019. Srbija je među 141 zemljom sveta zauzela 72. mesto na listi globalne konkurentnosti.

Prošle godine Srbija je bila na 65. poziciji na toj listi, a rangiranje se vrši na osnovu 103 indikatora u 11 oblasti. U kojim oblastima smo napredovali, u kojima stagniramo, o tome je govorila Jelena Žarković Rakić iz Fondacije za razvoj ekonomske nauke.

- Od ukupno 11 stubova koje ovaj indeks zastupa mi smo napredovali u osam - rekla je ona za beogradske medije.

Oblasti u kojima smo napredovali su institucije, infrastruktura, sistem obrazovanja, tržište rada, finansijsko tržište, dinamika poslovanja i veličina tržišta - dodala je, objašnjavajući da se kao problem ističe finansiranje malih i srednjih preduzeća.

- Privrednici su rekli da oni dobro sarađuju s bankama, a i da se finansiranje preduzeća poboljšalo. S druge strane ovo je objektivni pokazatelj, broj odobrenih kredita kao procenat BDP-a. Privrednici, međutim, kažu da im je zapravo najveći problem cena kredita, kamatna stopa, iako je ona realno niska, ali očigledno je za jedan deo privrede i to visoko - kaže Rakić.

Ona je, međutim, dodala da ima kompanija koje uopšte ne mogu da se kvalifikuju za dobijanje kredita.

- Ovaj izveštaj je kao krvna slika jedne zemlje gde investitori mogu da se informišu o svim aspektim poslovanja - zaključila je Žarković Rakić.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>