• 1

Jedna kutija od 300 grama, druga od 500 - koliko to košta po kilogramu?

Ako trgovac prodaje robu na sniženju, dužan je da istakne cenu pre sniženja i sniženu cenu robe

  • 1
Supermarket, rafovi Foto: Shutterstock

Jedan sugrađanin se pitao kako da uporedite cene dva različita brenda žitarica kada je jedna upakovana u kutiju od 375 grama, a druga u kutiju od 500 grama?

Zakon o zaštiti potrošača naime, propisuje obavezu trgovca da istakne jediničnu cenu proizvoda – na primer, koliko proizvod košta po kilogramu ili po litru – kako bi vam pomogli da lakše odlučite koja je cena povoljnija.

Ako trgovac prodaje robu na sniženju, dužan je da istakne cenu pre sniženja i sniženu cenu robe. Trgovci koji se bave finansijskim uslugama imaju obavezu da pruže određene informacije na standardizovan način.

Na primer, trgovci za izdavanje zajmova i kreditnih kartica u obavezi su da vam kažu koliki je procenat kamatne stope na godišnjem nivou koji ćete morati da platite, a ne samo kolika je mesečna otplata.

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cokoloko

    11. oktobar 2019 | 10:18

    Sem velikih trgovinskih lanaca, niko ne postuje ovo od manjih prodavnica.... u Novom Sadu ni u jednoj manjoj radnici nema stara cena iznad akcijske, nema koliko je cena po kg ili litri.... evo posla za inspektore ako im se radi....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>