• 2

Imaju 23 fabrike u svetu i tvrde da se ona u Srbiji najbrže razvija. Sada traže radnike

Ovo je 36. po redu kompanija koja reinvestira u Srbiji, što znači da je oko 20 odsto kompanija, koje su koristile podsticaje, otvaralo i drugi, treći, četvrti pa i peti pogon

  • 2

Ministar privrede Goran Knežević obišao je pogon kompanije PKC Vajering Sistems (PKC Wiring Systems), koja je nedavno otkupila zemljište i halu koje je od 2014. godine iznajmljivala od grada Smedereva.

Kompanija trenutno zapošljava 1.509 radnika, a planira da u narednom periodu proširi kapacitete i zaposli još njih 1.200. Plan kompanije PKC, koja pretežno proizvodi kablovske snopove za komercijalna vozila, jeste da na kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, kao i kupovinu i rekonstrukciju postojeće hale i izgradnju novog dela, uloži 20 miliona evra.

- Ova investicija koja će zaposliti 1.200 ljudi za nas znači bolji standard i život naših građana, a posebno onih koji žive u Smederevu. Zato je ovo veliki dan za Smederevo i Srbiju - poručio je Knežević.

On je istakao da je PKC 36. po redu kompanija koja reinvestira u Srbiji, što znači da je oko 20 odsto kompanija, koje su koristile podsticaje, otvaralo i drugi, treći, četvrti pa i peti pogon.

- To je samo znak da je Srbija dobro mesto za ulaganje, a o tome govore i ostvareni rezultati - konstatovao je ministar dodajući da se u 2019. očekuje da će priliv direktnih stranih investicija premašiti četiri milijarde evra, što je više od ostalih zemalja u okruženju.

On je rekao i da očekuje da ove godine stopa nezaposlenosti padne na ispod 10 odsto, što je ogroman uspeh, imajući u vidu da je pre nekoliko godina bila 26 odsto.

- Srbija ide dobrim putem i biće nam sve bolje. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu, a kompaniji PKC želim uspešan razvoj narednog projekta - rekao je ministar i ujedno čestitao PKC grupaciji zlatni jubilej, 50 godina od osnivanja.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zahvalila je predsedniku Republike i Vladi Srbije na podršci ovom projektu, a posebno radnicima, jer, kako je rekla, bez njih ne bi bilo ni velikog uspeha kompanije PKC. Generalni direktor PKC Vajering Sistems u Srbiji Tudor Kertz rekao je da očekuje da će kompanija, kroz ovu investiciju, povećati proizvodnju, stvoriti uslove za rast, privući nove kupce i dodatno povećati broj zaposlenih.

Potpredsedik operacija PKC Grupe (PKC Group) za Evropu i Južnu Ameriku Ivo Volkov zahvalio je nadležnima na podršci i istakao da se od svih njihovih fabrika u Evropi, pogon u Smederevu najbrže razvija. PKC Grupa ima 23 proizvodna pogona u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Litvaniji, Meksiku, Pol?skoj, Rusiji, SAD i Srbiji, a zapošljava više od 28.000 ljudi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    11. oktobar 2019 | 11:23

    Pa uredu je da zaposljavaju ljude a kolika je plata minimalac a radis ko crnac nemozes ni u wc da odes niti sta drugo pa da su toliko dobri radili bi oni u svojoj zemlji da su dobre platise sto nije dao platu 1200eura pa reko ajde sad nego loristi jeftinu radnu snagu i bogati se a mi jedva prezivljavamo sa njihovom platom

  • Valjevo

    11. oktobar 2019 | 12:09

    A od valjeva i bog digo ruke

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>