• 19
 ≫ 

Otvoren novi vetropark: "Simbol uspeha i prosperiteta, struja za grad veličine Niša"

 ≫ 

"Srbija mora sve više da se orjentiše na zelenu energiju i to u budućnosti i raditi"

  • 19
Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je vetropark "Čibuk 1", najveći na Zapadnom Balkanu, koji je otvoren u Mramorku kod Kovina, simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Vučić je na svečanom otvaranju rekao da je vetropark "Čibuk 1" od ogromnog značaja za Srbiju i da će, između ostalog, obezbediti struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Niša.

Predsednik je rekao i da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina.

- Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orjentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Vučić je rekao da nije verovao da će baš tako dobro izgledati vetropark Čibuk i da će biti toliko lep, kao i da će 57 lepih vetrogeneratora biti svojevrsna razglednica južnog Banata

- To pokazuje da danas pričamo o velikom značaju za Srbiju koji ovaj objekat ima - naglasio je Vučić.

Takođe, dva odsto profita će biti za lokalnu samoupravu u Kovinu, dodao je Vučić i istakao da će biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

- To Srbiju pomera unapred u odnosima sa svetom, kao i u predstavi o Srbji kod sveta. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pokažemo da smo pouzdan partner i da možete da računate na Srbiju i da ispunjavamo svoje obaveze - poručio je Vučić.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naglasio je da će Srbija nastaviti da se orijentiše na zelenu energiju, kao i da će Srbija nastaviti tim putem, pošto će to doprineti razvoju naše energije.

- Ne znam da li ćemo uspeti sve rokove prema EU uspeti na vreme da ispunimo, ali sam siguran da ćemo to raditi uspešnije nego druge zemlje u regionu - dodao je on.

Želim vam da dugo ostanete u Srbiji i zaradite novac, kao i da Srbja ima koristi od toga. Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren danas u Mramorku kod Kovina.

Vetropark "Čibuk 1" sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Otvaranju prisustvuju predsednik i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, ministar za klimatske promene i održivi razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvršni direktor kompanije Masdi iz Abu Dabija Mohamed Al Raman...

Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

"Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar" koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla Wind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije Taaleri Energia i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG. Sporazum o otkupu električne energije za Čibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    11. oktobar 2019 | 13:54

    Ovo jeveliki dan za Srbiju, jer smo dobili novi vetropark kojim smo u vrhu zemalja sa inovativnim pristupima u razvoju zemlje.

  • Jana

    11. oktobar 2019 | 13:54

    Pravi simbol uspeha i napredka nase zemlje.

  • Zeljko85

    11. oktobar 2019 | 14:52

    Sjajna investicija i novi uspeh za Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>