• 5

Hrvati odgovaraju Šaranoviću: Blickrig ti nije uspeo, smisli novi plan za Kraš

Mnogi, koji su verovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namerom ove izjave tumače kao "neočekivanu nervozu", pišu hrvatski mediji.

  • 5
čokoladne kocke

Foto: Pixabay

Posle skoro dve nedelje agresivne kupovine akcija Kraša bez otkrivanja svojih namera Nebojša Šaranović koji stoji iza Kappa Star Limiteda napao je odluku po kojoj se Upravi Kraša daje ovlašćenje da u slučaju potrebe sprovede dokapitalizaciju društva. Identičnu izjavu, podseća Večernji list, dao je svim medijima.

- Verujem da ova odredba neće biti zloupotrebljena tako da se bilo koji akcionar isključi iz prava prvenstva ili time da se nove deonice izdaju po neprimereno niskim cenama. Takav bi postupak bio u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti akcionara. Duboko verujem da će članovi Uprave profesionalno obavljati  funkciju ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminatorni položaj, jer bi drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave – rekao je Šaranović koji u ovom trenutku poseduje najmanje 23 odsto Kraša.

Kako list podseća, petim članom Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno da donesu odluku o dokapitalizaciji  od 250 miliona kuna i tako isključe pravo prvenstva određenih deničara pri upisu deonica. Tim manevrom Kappa Star se može isključiti iz prava prvenstva, a Mesna industrija Braća Pivac i Kraš ESOP povećati svoje udele u kompaniji. S maksimalnim iznosom dokapitalizacije udeo Šaranovića mogao bi pasti i na 15 posto čime mu se značajno smanjuje uticaj u kompaniji. Mnogi, koji su verovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namerom ove izjave tumače kao 'neočekivanu nervozu'.

Podsetimo, Šaranović je kupio 344.510 deonica Kraša do ponedeljka, a procenjuje se da ih je platio najmanje 290 miliona kuna. Sam je sebi 'nabio' cenu na više od 1000 kuna, iako se pre njegovog nastupa Krašom mesecima trgovalo po otprilike 385 kuna za deonicu.

Ulaganje gotovo 40 miliona evra u manjinski udeo u nekoj kompaniji sada deo tamošnjih stručnjaka s tržišta kapitala tumači kao 'proklizavanje' jer udeo koji je kupio u Krašu tržište je procenjivalo na oko 18 miliona evra. Trgovanje deonicama Kraša u poslednja je četiri dana zamrlo pa je tako po ceni od oko 900 kuna prodato samo 8400 deonica, što je oko 0,6 posto svih izdatih deonica.

Od početka Šaranovićeve akcije bilo je poznato da je Pivci i Kraš ESOP drže većinu kompanije i da, ukoliko ne razbije taj savez koji se stvara godinama Šaranović nema šanse da stekne kontrolu nad kompanijom, piše Večernji list.

Njegov blickrig nije se pokazao uspešnim pa će morati da smisli novu strategiju kako da svoje ulaganje učini profitabilnim, smatra list.

(Telegraf Biznis/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    11. oktobar 2019 | 14:54

    Svaka čast Hrvatima tako se štiti svoj brent a mi pustili Ideju Rodu i ko zna koliko hrvatskih firmi na naše tržište sto se mene tiče ja niti kupujem njihovu robu niti kupujem u njihovim radnjama

  • Nenad

    11. oktobar 2019 | 19:04

    Ko ce o Blickrigu nego fasisti...

  • Sibin

    11. oktobar 2019 | 22:20

    A kod nas su oni dobro dosli, ejjjjjj kad cemo da se opametimo???!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>