• 1

Uvode se "socijalna preduzeća" u Srbiji, evo šta to znači

Jasna pravila za apliciranje za sredstva

  • 1

Organizacije civilnog društva su u saradnji s državnim institucijama pripremile Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu kojim se prvi put uvodi status "socijalnog preduzeća“, saopštio je  NALED.

- Između ostalog, stvaraju se preduslovi za uvođenje podsticaja za socijalna preduzeća koja rade na integraciji ranjivih grupa, a država i donatori imaju okvir za kreiranje programa podrške i definisanje uslova koje socijalna preduzeća treba da ispune da bi konkurisala za sredstva - objasnio je Đorđe Vukotić, ekspert Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, navedeno je u saopštenju.

Osim statusa socijalnog preduzeća, predloženim rešenjima se definiše socijalno preduzetništvo u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, uvažavajući interese privatnog sektora da budu prepoznati kao deo sektora socijalnog preduzetništva kada god obavljaju aktivnosti od posebnog interesa za društvo, kao i interesi države i javnog sektora da se zakonom ne propišu obaveze za koje nema sredstava u budžetu.

Na Nacrtu zakona o socijalnom preduzetništvu su uz državne institucije radili predstavnici organizacija koje imaju dugogodišnje iskustvo u pružanju podrške izgradnji ekosistema za razvoj socijalnog preduzetništva – članice Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, predstavnici NALED-a, Građanskih inicijativa, Evrokontakta iz Kruševca, Grupe 484, i drugi predstavnici civilnog sektora i socijalnih preduzeća, a uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>