• 1
 ≫ 

Troje dele Nobelovu nagradu za ekonomiju 2019. Nagrađeni su za "ublažavanje siromaštva"

 ≫ 

Nobelovci ove godine nagrađeni su za ubalažavanje siromaštva

  • 1
Esther Duflo, Nobel Ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine dobili su ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kreme. Nagrada im je upravo dodeljena zbog njihovog eksperimentalnog pristupa ublažavanju globalnog siromaštva, odnosno za njihov rad na ublažavanju siromaštva na globanom nivou.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

- Ovogodišnji laureati uveli su novi pristup u dobijanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva - saopštili su članovi Švedske kraljevske akademije nauka u Stokholmu.

Ukratko, to podrazumeva podelu ovog pitanja na manja, efikasnija pitanja, kao na primer koje su to najefikasnije intervencije za unapređenje obrazovanja ili zdravlja deteta, navodi se u zvaničnom obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Esther Duflo, Nobel Ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Nagrađeni ekonomisti su, kako je saopšteno, pokazali da se na ta manja, preciznija pitanja, često najbolje može odgovoriti kroz pomno osmišljene eksperimente među ljudima koji su najteže pogođeni posledicama siromaštva.

Uprkos nedavnim dramatičnim poboljšanjima, jedno od najhitnijih pitanja čovečanstva je smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima, poručuju iz Akandemije.

Banerdži i Duflo su profesori na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dok je Kremer profesor na Univerzitetu Harvard. Duflo je tek druga žena u istoriji koja dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju i, takođe, najmlađi dobitnik tog prestižnog priznanja ikada.

Nagradu za ekonomiju nije ustanovio Alfred Nobel lično, već centralna Banka Švedske (Riskebank) 1968. godine u znak sećanja na Nobela. Nagrada iznosi devet miliona švedskih kruna (jedan milion dolara), a prva Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je 1969. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>