• 3

Do kraja godine novi zakon o privatizaciji banja, Ljajić: To će ubrzati proces

- Da bi se taj proces dodatno ubrzao Ministarstvo privrede radi na donošenju novog zakona o privatizaciji banja da bi se upravo otklonile prepreke - rekao je Ljajić

  • 3

Novi zakon o privatizaciji banja trebalo bi da bude donet do kraja godine, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da taj propis treba da ubrza taj proces.

Ljajić je novinarima, posle otvaranja konferencije konferencije "Turizam Srbije - Partnerstvo za bolju budućnost" u organizaciji kompanije “Adria Media group”, rekao da bi novi zakon, koji priprema Ministarstvo privrede, trebalo da reši probleme koji su se javljali u tom procesu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ljajić kaže da je proces privatizacije banja odblokiran posle niza godina i decenija, formalno-pravnih prepreka i peripetija, te da je pored Kuršumlijske, i Vranjska banja dobila vlasnika koji je već počeo rekonstrukciju tog čitavog banjskog kompleksa.

- Da bi se taj proces dodatno ubrzao Ministarstvo privrede radi na donošenju novog zakona o privatizaciji banja da bi se upravo otklonile prepreke - rekao je Ljajić.

Naveo je da se prepreke odnose na nerešene imovinsko-pravne odnose, kao i situacija u proceni pojedinih banja koje po "papirima" imaju određeni broj metara kvadratnih, a na terenu na primer 1.000 metara kvadratnih više ili manje ili obrnuto.

- Onda se pojavljuju zahtevi za restituciju u određenim banjskim kompleksima, pa nam se dešava da se zbog 10 ari zemlje oko pojedine banje ceo proces zaustavi - kaže Ljajić.

Naveo je da će donošenje novog zakona u velikoj meri otvoriti proces brzog rešavanja problema sa banjama kako bi dobile vlasnike.

- Bez novih inesticaja mi ćemo tavoriti u banjskom truizmu. Samo ćemo pričati o potenicijalu koji donosi banjski turizma bez konkretne valorizacije tog potencijala - rekao je Ljajicić.

Kako je naveo, danas u srpskim banjama ima svega 13 odsto stranih gostiju, jer još nemamo onaj kvalitet koji traži savremeni turista.

Poručio je da će tako jedan novi investiocni ciklus sasvim sigurno otvoriti novi prostor i novu šansu za afirmaciju banjskog, velnes i spa turizma u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jupiter

    17. oktobar 2019 | 05:29

    Banja Vrujci stagnira vec 35 godina... stihijska gradnja u centru banje..sve bez veze...

  • Gile

    14. oktobar 2019 | 17:12

    Odlicna ideja. Neke banje su totalno propale. Privatizacija moze ponovo da ih ozivi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>