• 1
 ≫ 

Nekoliko fascinantnih činjenica o dodeli Nobelove nagrade za ekonomiju: "Pa oni su bračni par"

 ≫ 

Predloženo je da bračni par ne nazivaju "Abidžit Banerdži i njegova supruga." Već "Ester Duflo i njen suprug."

  • 1

Ovogodišnju Nobelova nagradu za ekonomiju dobili su Abidžit Banerdži, Ester Diflo i Majkl Kremer zbog "dramatičnog doprinosa borbi protiv siromaštva u praksi”.

Ono što izdvaja ovu dodelu od drugih dodela Nobelovih nagrada jeste što je njih troje nagrađeno. A upravo je otkriveno i da su  laureati nagrade iz ekonomije Esther Duflo i Abhijit Banerjee - bračni par.

Massachusetts Institute of Technology, na kojem su oboje radili,  potvrdio je da su se venčali.

Švedska kraljevska akademija nauka navela je da je dvodecenijsko istraživanje troje naučnika uvelo novi pristup analizi siromaštva, tako što je tematiku podelilo na manja i konkretnija pitanja. Njihov rad je ukazalo da preciznija pitanja daju bolje odgovore i takođe je uveo eksperimentalnu metodu u istraživanje te teme, što je sada dominantan pristup izučavanju ekonomija zemalja u razvoju.

Esther Duflo, Nobel Ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Empirijskom metodom njih troje su takođe uspeli da definišu mere koje u praksi zaista mogu da umanje uticaj nejednakosti. Direktan rezultat njihovog istraživanja je uvođenje inovativnih obrazovnih programa za više od pet miliona dece u Indiji, kao i uvođenje podsticaja za preventivno zdravstvo u velikom broju država.

Banerdži, Diflo i Kremer su dobili devet miliona švedskih kruna (oko 914.000 američkih dolara), koje će podeliti na jednake delove.

Nagradu Švedske banke za ekonomske nauke u sećanje na Alfreda Nobela nije ustanovio sam Nobel, a dodeljuje je centralna banka te skandinavske države.

Banerdži i Duflo su profesori na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dok je Kremer profesor na Univerzitetu Harvard. Duflo je tek druga žena u istoriji koja dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju i, takođe, najmlađi dobitnik tog prestižnog priznanja ikada.

Diflo je dobila nagradu posle Elinor Ostrom 2009, a rekla je da je nagrada čini "veoma poniznom“.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing

    14. oktobar 2019 | 19:46

    Ne postoji "Nobelova nagrada za ekonomiju"! Nobelova nagrada se dodeljuje za pet oblasti, a to su: fizika, medicina, hemija, književnost i nagrada za mir. Nobel nikada nije pomenuo ekonomiju u svom zaveštanju. Samozvana "Nagrada za ekonomiju", koja se šlepa na Nobelovo ime je nagrada koju ne dodeljuje Nobelov komitet. Nju dodeljuje Švedska centralna banka od 1968. kada je proslavila 300 godina postojanja. Bankari su se i ovaj put bavili prevarom pa su poznato Nobelovo ime ubacili u nagradu Švedske banke i nazvali je "Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela" (šved. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne). Dakle, nazivajte stvari pravim imenom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>