• 10
 ≫ 

Ni drva, ni gas, ni ugalj: Prvo mesto u Evropi koje se greje pomoću vrelog jezera je u - Srbiji

 ≫ 

Oko 16.000 kvadrata u osam javnih ustanova u Bogatiću od juče se zagreva geotermalnom energijom. Godišnja ušteda zamenom klasičnih izvora toplote procenjena je na 15 do 18 miliona dinara

  • 10
Bogatić, prirodno bogatstvo

Foto: D. Grujić

U Bogatiću je pušten u rad daljinski sistem grejanja koji umesto klasičnih energenata za zagrevanje koristi geotermalnu energiju. Sa izvora čija je izdašnost 25 litara u sekundi a temperatura vode 75 stepeni greju se osnovna i srednja škola, vrtić, sud, centar za socijalni rad, komunalno preduzeće i policijska stanica.

Na predlog stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta projektovan je i izgrađen "otvoreni sistem" što podrazumeva da nema klasične toplane već svaki od objekata koji su priključeni u svojoj podstanici zadržava tačno proračunutu količinu vode i preko izmenjivača "uzima" potrebnu količinu toplotne energije. Ovo je prvi ovakav sistem daljinskog grejanja eksploatacijom obnovljivih izvora energije u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije.

U opštinskoj upravi ističu da će na ovaj način ostvariti značajne uštede u budžetu, s obzirom da je zagrevanje osam javnih objekata koji su priključeni na sistem do sada godišnje koštalo između 15 i 18 miliona dinara. Investicija će se isplatiti posle pet godina, kada će grejanje praktično biti besplatno.

- Projekat je vredan 120 miliona dinara, a većim delom je finanisran iz kredita. Do sada je osam javnih objekata, ukupne površine 16.000 kvadrata zagrevano na ugalj, mazut ili električnu energiju koji su veoma skupi energentni u odnosu na geotermalnu energiju koja je praktično neiscrpni prirodni resurs -  ističu u opštinskoj upravi.

Bogatić, prirodno bogatstvo

Foto: D. Grujić

Osam javnih objekata sa  starim sistemom grejanja iz kotlarnica je koristilo  instalisanu toplotnu snagu od 3,3 megavata, dok je eksploatacijom geotermalne energije sasvim dovoljno 2,1 megavata. To je polovina energetske snage izvora, zbog čega se u cilju potpunog iskorišćenja u skorije vreme planira proširenje toplovoda do ovdašnjeg Doma zdravlja.

- Osim što je jeftinije, grejanje eksploatacijom obnovljive geotermalne energije je prihvatljivije i sa ekološkog aspekta. Kotlarnice i dim postaće prošlost, što će znatno smanjiti aerozagađenje - napominju u ovdašnjoj osnovnoj školi koja se ranije zagrevala na ugalj.

Bogatić, prirodno bogatstvo

Foto: D. Grujić

U opštini planiraju nove projekte uz podršku Rudarsko-geološkog fakulteta, a vizija profesora Dejana Milenića je da se cela varošica za nekoliko godina zagreva toplom vodom.

- Krećemo u izgradnju prve geotoplane u Srbiji, pa će Bogatić biti prvo naselje u Evropi koje će se sto posto zagrevati iz obnovljivih izvora. Ovaj projekat je planiran na bušotini BB2 čiji je potencijal osam megavata. Opština je preuzela istraživačka prava sa tog bunara gde je temperatura vode 80 stepeni. Ispitivanja ćemo završiti do sredine naredne, a sve bi moglo da se završi za dve do tri godine - kazao je Milenić.

U siromašnoj opštini Bogatić je pre skoro četiri decenije na dubinama između 500 i 700 metara otkriveno ogromno geotermalno jezero i iskopano osam istražnih bunara. Od tada se o geotermalnoj energiji govorilo samo kao o velikom potencijalu koji je u nedostatku ideja i sredstava bespovratno oticao. Procenjuje se da je isparilo više desetina miliona evra dragocene toplotne energije.

Još odranije topla voda je prepoznata kao potencijal za razvoj rekreativnog i banjskog turizma

 

Preduzimljiva braća Pršić su kanalom sproveli toplu vodu sa jednog bunara do bazena u svojim njivama i sagradili dve improvizovovane banje "Jokin grab" i "Mačvansko vrelo". Ovde se ljudi pod otvorenim nebom kupaju i leti i zimi, a pojedinici dolaze više puta godišnje iz inostranstva i udaljenijih gradova jer su uočili lekovita svojstva vode, prvenstveno kod bolesti lokomotornog aparata.

Prvi ozbiljniji projekat eksploatacije geotermalnih voda pre nekoliko godina realizovao je Ljubomir Dragović izgradnjom turističkog kompleksa "Termalna rivijera". Tokom cele godine otvoreni i zatvoreni bazeni sa dodatnim sadržajima, a od nedavno i smeštajnim kapacitetima, privlače veliki broj gostiju iz celog regiona.

(D.Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mike

    15. oktobar 2019 | 14:11

    I sta kazete, siromasna opstina Bogatic?! To je za vasu informaciju najbogatiji deo Srbije u svakom pogledu.

  • KimDzong

    15. oktobar 2019 | 14:48

    Najzad nesto pametno i korisno!!!😉

  • Voja

    15. oktobar 2019 | 14:47

    Ako je Bogatić prvo mesto u evropi sa tim sistemom grejanja onda Island nije evropska zemlja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>