• 1

Solarni paneli postali su noćna mora, posebno za ove ljude kojima je planuo krov

Tesla ne želi da komentariše, ali sprovode tajni projekat

  • 1

Teslini solarni paneli postali su noćna mora nekih vlasnika kuća, posebno za jednu ženu iz Kolorada čiji je krov planuo. Brijana Grir bila je van grada kada je požar izbio na njenom solarnom krovu gde su postavljeni Teslini paneli. Srećom, njene komšije bile su budne i ugasile su požar i pre nego što je vatrogasna ekipa stigla.

To je bilo 1. avgusta. Dan ranije, iz kompanije Tesla su joj se obratili kako bi je upozorili da sistem već nekoliko dana detektuje fluktuaciju napona. Kompanija je saopštila da će poslati ekipu da proveri o čemu je reč za nekoliko dana. Bilo je prekasno.

Grir, konsultant za zaštitu životne sredine, rekla je da tek treba da dobije izveštaj koji objašnjava šta se tačno dogodilo.

"2-alarm Indio Walmart fire caused by solar panels, caused $ 1 mil in damage" https://t.co/jVzX7uHq8R

"Beavercreek Walmart reopens after solar panel fire" https://t.co/HZ24VxVxuy

"Walmart Solar Panels Catch Fire in Milpitas California" https://t.co/vSmtu88a3f

— Mark B. Spiegel (@markbspiegel) August 20, 2019

- Oni namerno drže ljude u mraku. Za energetsku kompaniju, to je ironično - rekla je ona.

Iz Tesle nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, a Grir je osnovala fondaciju kako bi prikupila sredstva za advokata. Njen ugovor jasno pokazuje da je Tesla dužna da održava solarne panele u skladu sa specifikacijama proizvođača.

Ploče je napravio proizvođač panela Trina, u čijem priručniku se napominje da bi panele trebalo fizički pregledati dva puta godišnje. Tesla to nije radio, rekla je Grir.

Takođe, na to ih obavezuje i zakon koji je Kolorado usvojio.

Njen slučaj nije jedini. Maloprodajni lanac Volmart je tužio Teslu tvrdeći da nije održavao solarne panele u prodavnicama širom zemlje. Sedam njih je imalo požar, a jedna je zbog toga zatvorena potpuno. Zabeležena je milionska šteta.

Volmart je uložio značajne resurse da bi istražio o čemu se radi. Otkrili su da je Tesla ugradio neispravne konektore koji su na kraju dovodili do velikih temperaturnih oscilacija koje su prouzrokovale požar.

Kasnije se ispostavilo da je kompanija Tesla pokrenula tajni program kako bi što brže zamenila sporne konektore.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>