• 1
 ≫ 

Saznajemo: Nova šansa za Jat Tehniku

 ≫ 

Tender za pronalazak novog partnera biće ponovljen jer je tokom raspisivanja prethodnog bilo određenih problema

  • 1

Ministarstvo privrede poništilo je postupak privatizacije JAT Tehnike pre nekoliko dana, a to, kako saznajemo, znači zapravo da se tender ponavlja. 

Naime, tender se ponavlja iz proceduralnih razloga, što znači da je u procesu prethodnog bilo nepravilnosti.

- Poništava se postupak prodaje kapitala subjekta privatizacije JAT-Tehnika društvo sa ograničenom odgovornošću za održavanje i popravku vazduhoplova iz Surčina. Sve do sada preduzete radnje u vezi sa ovim postupkom stavljaju se van snage i ne proizvode pravno dejstvo - rekli su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo privrede je objavilo 24. juna prvi Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala JAT-a.

Početna cena na javnom nadmetanju iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala, odnosno 20,4 miliona evra, a odlukom Ministarstva privrede od 1. avgusta ovaj postupak je proglašen neuspešnim.

Drugi poziv objavljen je zatim 2. septembra a "tokom trajanja postupka, ustanovljeno je da postoje određena pitanja u vezi sa sprovođenjem postupka privatizacije koja je potrebno prethodno razmotriti i rešiti kako bi se ovaj postupak sproveo na ispravan i efikasan način".

Jat Tehnika

 

Jat tehnika je preduzeće u vlasništvu države koje se odvojilo od JAT-a 2006. godine. Kompanija za održavanje i popravku letelica trebalo je, prema najavama već da nađe kupca. Iako je vrednost kompanije svojevremeno procenjivana na 100 do 200 miliona evra, na tender za privatizaciju 2008. godine nije se javio niko.

Svojevremeno, za kupca Jat tehnike konkurisao je i arapski fond Mubadala i to preko švajcarske firme SR tehniks servises u kojoj je imala većinski udeo.

U međuvremenu Mubadala je prodala većinski paket u SRT kineskoj kompaniji HNA Aviation.

Pored Jat tehnike, očekuje da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat apartmana... U proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85 - 86 preduzeća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>