• 1

Hrvati odustali od spornog zakona o penzionisanju: "67 je ipak previše"

Vlada Andreja Plenkovića je pod pritiskom referendumske Građanske inicijative "67 je previše", povukla predlog izmena Zakona o radu.

  • 1
penzioner

Foto: Pixabay

Ovaj zakon predviđa povećanje starosne granice za penziju. Oni su, takođe, najavili da će nastaviti dijalog sa partnerima. Plenković je napravio još jedan ustupak, prenose regionalni mediji.

Nakon što je popustio pred zahtevom referendumske inicijative da se u starosnu penziju ide sa 65 godina, popustio je i pritisku poslodavaca koji se protive predlogu da radnici koji to žele mogu raditi do 68. godine.

Poslodavcima je smetalo, naime, to što bi sami radnici odlučivali o tome da li će otići u penziju ili će nastaviti i dalje da rade. Stoga će se o tim eventualnim izmenama nastaviti usaglašavanje sa partnerima.

Nakon odluke premijera da Predlog izmena Zakonama o penzijama bude povuče, Hrvatsko udruženje poslodavaca je zadovoljno, jer " ne žele da teret dužeg rada radnika padne na njihova pleća".

Na dodatno usaglašavanje o uslovima za rad do 68 godine života pristaju i sindikati. Prema važećem zakonu starosna granica za odlazak u penziju je 65 godina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>