• 0
 ≫ 

Male firme misle da je digitalizacija samo kupovina računara. Ako se ne promene, svešće se na pijacu

 ≫ 

"Ako se ne okrenu digitalizaciji, firme sutra neće moći elektronski da pošalju fakturu, ni da komuniciraju sa ostatkom poslovnog sveta"

  • 0
preduzeće

Foto: Pixabay

Digitalizacija poslovanja jedan od najvećih izazova za sektor malih i srednjih preduzeća u kome radi više od 800.000 ljudi.

Digitalizacija zbog toga više nije stvar izbora već opstanka za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kaže Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

Međutim, ističe da ogromna većina MSP preduzeća i dalje ne razume šta ovaj pojam podrazumeva.

- Istraživanje Centra pokazalo je da dve trećine srpskih preduzeća ne planira nikakve aktivnosti u vezi sa digitalnom transformacijom. Onaj ostatak ima planove da samo investira u nove kompjutere i priča se tu završava - rekao je Nikolić.

Neophodna je aktivnost, ističe jer takav način razmišljanja vodi ka tome da te firme sutra neće moći elektronski da pošalju fakturu, ni da komuniciraju sa ostatkom poslovnog sveta.

- Ostaće, ukratko, uskraćena za sva međunarodna tržišta, a lokalna će da se svedu na nivo pijace - ukazuje.

Kreće Biznis karavan

 

preduzeće

Foto: Promo

Zbog toga će im, kako je naveo, kroz seriju besplatnih radionica najpre biti objašnjeno šta je digitalizacija i šta donosi njihovom biznisu.

Cilj je da se mala i mikro preduzeća, koji su kičma domaće privrede, na pravi način podrže. Upravo su PKS i kompanija Vip mobajl najavile početak biznis karavana pod nazivom "Кako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku" u toku koga će se održati ove radionice.

Za početak, one će biti u u pet gradova u Srbiji.

- Mala i srednja preduzeća što pre moraju da shavate da je nove tehnologije neophodno koristiti u svakodnevnom poslovanju - rekla je na predstavljaju projekta sekretar Udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović.

Ona je istakla da će ukoliko ne sprovedu digitalnu transformaciju, mala i srednja preduzeća uskratiti sebi mogućnost razvoja, komunikacije i pronalaženja poslovnih partnera.

Na radionicama će biti predstavljena i prva besplatna biznis platforma u Srbiji "Naša mreža" koja je jedina na tržištu koja im, kako je rečeno, omogućava da se bez dodatnih ulaganja informišu, umreže i dobiju svu neophodnu podršku.

Prva radionica održaće se 22. oktobra u Кruševcu, naredna 24. oktobra u Somboru, zatim 29. oktobra u Valjevu, 6. novembra u Užicu i 7. novembra u Кraljevu. Sve radionice biće besplatne za lokalne preduzetnike i organizovane u prostorijama regionalnih privrednih komora.

Do sada, prema njegovim rečima, najzainteresovaniji za digitalnu transformaciju su sektor trgovine, elektronska industrija, turizam i poljoprivreda.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>