• 2

Svaki zaduženi građanin Crne Gore duguje više od 10.000 evra

Kada se, međutim, ukupni krediti stanovništva podele sa brojem svih građana dolazi se do podatka da svaki, i onaj tek rođeni, u proseku duguje preko dve hiljade

  • 2

Kredite kod banaka u Crnoj Gori ima 119 hiljada građana, a oni su po poslednjim podacima Centralne banke (CBCG) ukupno zaduženi 1,3 milijarde evra.

To znači da je svaki od ovih građana u proseku dužan 10.700 evra, piše "Pobjeda".

Pošto u Crnoj Gori ima 248 hiljada zaposlenih i 120 hiljada penzionera ili ukupno 368 hiljada, podaci takođe pokazuju da je svaki treći građanin, koji ima prihode, korisnik kredita, prenosi Investitor.

Prosečna zaduženost građana je u poslednjih pet godina znacajno porasla sa 7,9 hiljada evra u 2014. na 10,7 hiljada u tekućoj godini, navode iz Centralne banke.

Broj građana u kreditima je 20 odsto ukupnog broja od 620 hiljada stanovnika.

Kada se, međutim, ukupni krediti stanovništva podele sa brojem svih građana dolazi se do podatka da svaki, i onaj tek rođeni, u proseku duguje preko dve hiljade. Mereno ukupnim kreditima (privrede i stanovništva) od tri milijarde evra, dolazi se do podatka da je svako u proseku dužan pet hiljada evra.

Zbog visoke zaduženosti gradana, narocito u gotovinskim neobezbedenim kreditima, pre par dana reagovala je i Centralna banka i donela, strucno receno, makroprudencione mere na rok od dve godine, kojima se predvida da banke od 1. januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita gradanima, ciji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtevati njihovo potpuno obezbedenje kvalitetnim kolateralom.

CBCG je odlukom definisala i mere za banke koje vec imaju veliki iznos ovih kredita.

Predviđeno je da banke koje imaju visoku izloženost na osnovu gotovinskih kredita odobrenih fizičkim licima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina (više od 50 odsto sopstvenih sredstava banke) mogu odobravati ove kredite građanima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbeđen kvalitetnim kolateralom, prenosi B92.net.

Po mnogim procenama ogranicavanje gotovinskih kredita kroz traženje kvalitetnog kolaterala ce smanjiti kreditnu aktivnost, iako podaci CBCG pokazuju da banke imaju ogroman potencijal za odobravanje kredita i da njihova likvidnost iznosi 1,1 milijardu evra.

U CBCG kažu da je zaduženost u gotovinskim neobezbeđenim kreditima visoka i da su ih morali ograničiti, ali da stanje nije alarmantno. Iznose i podatak da je CG u boljoj poziciji nego zemlje regiona jer ukupni krediti stanovništva čine 27 odsto BDP, a recimo u Hrvatskoj i Sloveniji preko 30 odsto, a na nivou EU oko 50 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja

    20. oktobar 2019 | 13:53

    Dok je mila i bratije, stići će i do 30.000€ brzo!Treba bato, nato finansirati, a i malo podmazati neke za neovisnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>