• 10
 ≫ 

Radujete se nasledstvu? Možda i ne bi trebalo, u Srbiji naslednicima ostaju i imovina i dugovanja

 ≫ 

Svi koji imaju dokaz o svojstvu naslednika treba da se jave švajcarskom sudu u roku od godine, i to na podnesku koji mora biti na nemačkom, francuskom, italijanskom ili engleskom jeziku.

  • 10

Švajcarski sud objavio je u srpskim medijima poziv naslednicima Radoja Stepanovića, državljanina Srbije koji je preminuo u Cirihu. U prvom redu se pozivaju mogući potomci da se jave za nasledstvo.

U slučaju da ne postoje njegovi potomci, u drugom redu pozivaju se da se jave za nasledstvo moguća rođena braća i sestre ili polubraća i polusestre ili, u slučaju da su oni preminuli, njihovi potomci. U trećem redu pozvani su da se za nasledstvo jave potomci deda i baka s majčine i očeve strane. Svi koji imaju dokaz o svojstvu naslednika treba da se jave švajcarskom sudu u roku od godine, i to na podnesku koji mora biti na nemačkom, francuskom, italijanskom ili engleskom jeziku.

Mada poziv na nasledstvo zvuči primamljivo, potencijalni naslednici u Srbiji prvo moraju da se upoznaju s poreskim propisima u Švajcarskoj jer oni ne moraju biti isti kao u našoj državi. To jest, prvo da nađu dobrog advokata u Švajcarskoj ili u Srbiji koji poznaje tu problematiku u toj bogatoj državi. Jer, po srpskim propisima, u slučaju smrti fizičkog lica, naslednici nasleđuju i imovinu i dugove, pa i porez na imovinu. U martovskom biltenu Ministarstvo finansija objavilo je stručno mišljenje za postupanje Poreske uprave u slučaju smrti fizičkog lica. Po tom mišljenju, poresku obavezu poslovno nesposobnog fizičkog lica ili odsutnog fizičkog lica kome se ne zna prebivalište ispunjava zastupnik te imovine. Ako imovina nije dovoljna da se namiri dug po osnovu poreza i sporednih poreskih davanja, nenamireni deo se otpisuje.

Po Zakonu o nasleđu, naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine. U isto vreme, Zakonom o vanparničnom postupku propisano je da, kad sud utvrdi kojim licima pripada pravo na nasleđe, oglašava ta lica za naslednike rešenjem o nasleđivanju. Pravosnažno rešenje o nasleđivanju dostavlja se nadležnom organu Poreske uprave. Saglasno tome, navodi Ministarstvo finansija, to znači da sva prava i obaveze preminulog lica prelaze na njegove naslednike, kao i dugovi do visine vrednosti nasleđene imovine, uključujući i neizmirenu obavezu po osnovu poreza na imovinu. Dakle, naslednici dobijaju i imovinu, ali i eventualne dugove.

Кada sud utvrdi kojim licima pripada pravo na nasleđe, Poreska uprava na osnovu rešenja o nasleđivanju i imena naslednika, njima prebacuje prava i obaveze koju je preminulo lice imalo.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    21. oktobar 2019 | 11:50

    Ideja je prvoklasna.

  • Rastko

    21. oktobar 2019 | 11:52

    Naslednici ce za imovinu da progovore i na mandarinski.

  • Rastko

    21. oktobar 2019 | 10:47

    Od milion jedan je pravi naslednik a pravosnazna nasledna Resenja ima svako a KAKO i to se zna al je lepse i interesantnije kada se o tome cuti dok se od tudjeg dovoljno ne nahrane i napoje raznorazni civuti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>