• 23
 ≫ 

Srpski prevoznici besni na Hrvate što im kradu turiste i šetaju po Kalemegdanu. Evo i "objašnjenja"

 ≫ 

Hrvatski mediji reagovali su na članak da u kome se piše kako se vlasnici turističkih agencija žale da im bogate turiste, posebno one iz Kine, Koreje i ostalih istočnih destinacija, “kradu” autobusi iz susednih zemalja, među kojima često bude i hrvatskih.

  • 23

Oni su, preciznije, reagovali na tekst objavljen u Večernjim novostima sa naslovom “Srbija puna turista, ali kajmak skidaju komšije”.

U tekstu se ističe da "dosta veliki problem prave i hrvatski autobusi koji u Beograd stižu prazni, jednako kao i vozila s austrijskim registracijama".

- Hrvatske agencije praznim autobusima stižu na aerodrom ‘Nikola Tesla’, dočekuju najčešće kineske goste i voze ih do naših turističkih atrakcija. Sve je u redu dok u propisanim rokovima napuštaju zemlju, no mi svakodnevno svedočimo situacijama gde pojedina vozila, posebno ona iz Austrije, dolaze prazna, preuzimaju turiste s kruzera, voze ih Srbijom, opet ih vraćaju na kruzere te napuštaju zemlju, a to svakako nije u skladu s propisima - rekao je u članku direktor Jute.

Članak je, navodi Jutarnji list, ilustrovan fotografijom jednog hrvatskog autobusa, snimljenog negde u Beogradu, u vlasništvu kompanije Darko Tours iz Desinića.

Hrvatska priča

Njen direktor Dario Štih za Jutarnji list odmah je pojasnio kako funkcioniše cela priča i zašto ništa nije sporno u njihovoj aktivnosti po Srbiji.

- Tačno je, mi zaista odlazimo i na beogradski aerodrom na kojem preuzimamo goste koji su stigli preko turističkih agencija, u sklopu turističkih tura. Naime, otkako je Hrvatska postala članica EU, zakon propisuje da domaći autobski prevoznici i dalje smeju da preuzimaju strane goste u zemljama koje nisu članice, međutim, uslov je da te zemlje potom moraju da napuste u roku od 24 sata od ulaska i vratiti se u Hrvatsku. To i činimo: dolazimo praznim autobusima, na primer, na aerodrom ‘Nikola Tesla’, preuzimamo goste, potom ih odvozimo na malu city tour gradom te u propisanim rokovima prelazimo granicu prema Hrvatskoj - pojasnio je Štih i dodao da takva vrsta usluge čini možda pet posto ukupnog autobuskog posla.

Osim toga, napomenuo je da razume prigovore suseda s obzirom na to da dolaskom autobusa iz regije zapravo ostaju bez dela posla, no razlog zašto je to tako uglavnom vidi u boljoj opremljenosti hrvatskih autobusa.

Predsednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain pojasnio je da u celoj priči, usprkos prigovorima iz Srbije, nema baš ništa nelegalno, kao što, uostalom, nema ni u pojavi stranih autobusa po Hrvatskoj koje je moguće videti kako prevoze putnike.

Jutarnji napominje da broj stranih turista u Srbiji raste pa je tako, prema poslednjim podacima, u prvih osam meseci u zemlju stiglo 2,5 miliona turista, što je rast od 5,6 posto u odnosu na godinu pre.

Video: Ovako izgleda kada se 96. godina vrati u grad

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    21. oktobar 2019 | 10:35

    Normalan covek bi se zapitao-zasto pustaju na granici da udje prazan autobus u Srbiju? Pa bi i odgovorio sebi-koliko li se stavi evrica u pasos?

  • Stojko

    21. oktobar 2019 | 11:25

    Ne znam da li ste primetili, ali hrvati ionako drze veci deo malporodajnih lanaca u Srbiji, kao i ogroman broj firmi. Pa sto ne bi i turisticke autobuse. A mi se za to vreme brinemo o Kolidi, hrvatskim F16 i kosovskim taksama.

  • hogar

    21. oktobar 2019 | 10:22

    oterajte ustase.... jos ce i po Srbiji da oni prave zakone.... zestoko i ostro pa nek im Kolindica ulozi zalbu... zna se kako nasa roba, ljudi, autobusi prolaze tamo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>