• 4

Bez štampe iz Srbije, kazne, šok, neverovatne slike: Kako su Crnogorci dočekali prvu neradnu nedelju

Iako je odavno najavljena, prva neradna nedelja mnoge je zatekla u Crnoj Gori, najviše turiste. Bilo je i onih koji nisu mogli da se pomire sa minusom, pa su ipak rizikovali da rade

  • 4
Supermarket, stop

Foto: Shutterstock

Neobična slika na ulicama crnogorskih gradova viđena je posle više decenija - zatvorene su prodavnice. Naime, na osnovu izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini juče su bile zatvorene radnje, a trgovci su konačno mogli da odmaraju nedeljom.

Kako je to u praksi izgledalo?

Kako pišu crnogorski mediji, na kioscima je nedeljno jutro osvanulo bez štampe iz Srbije.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedeljom, no njihovi zahtevi su odbijeni. Ministarstvo ih je informisalo da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedeljom, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne delatnosti.

Gotovo neverovatna slika bila je i u podgoričkom šoping molu. Delta je bila pusta.

Novinar CdM-a naišao je na ekipu turista iz Albanije. Neprijatno su bili iznenađeni što ne rade butici.

Iz menadžemnta ovog tržnog centra ranije je saopšteno da će neradna nedelja dovesti do mesečnog gubitka od minimum milion evra kod zakupaca, te da bi 20 odsto radnika moglo da ostane bez posla.

Tržišni inspektori bili su od ranijih jutarnjih sati na terenu a kažu da se odredba o neradnoj nedelji uglavnom poštovala. Utvrdili su samo dve nepravilnosti zbog čega su kaznili dva trgovca u Danilovgradu i Beranama.

(Telegraf Biznis/CDM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    21. oktobar 2019 | 13:01

    Šok nevidjenih razmera! Apokalipsa ljudi! Šta ćemo sad, kako oni to misle da nedelju odmaramo svi? Da je provedemo u prirodi, sa porodicom, prijateljima? Pa valjda mora svaki dan da se radi. Šta ti trgovci umišljaju, da imaju slobodan dan? Neće to moći. (P.S. Sarkazam je u pitanju, cisto da dodam)

  • Hmm

    22. oktobar 2019 | 07:24

    Mislim zbog ovakve odluke mogu da pate samo tipovi ljudi koji ne umeju da kupe na vreme...treba svako da ima odmor, trgovina je stvarno preopterecena, nadam se da ce i u Srbiji uskoro da stupi ovakav zakon i da vazi za sve...

  • Duka

    21. oktobar 2019 | 18:12

    A kojim to danima coce rade inace crnogorci.kada sam vozio od beograda do podgorice i stigao oko 9 ujutro nisam imao u centru gde kafu da popijem,od vrlih radnika i ranoranioca .sve puno ko oko.dal oni nasledjuju te stolice po kaficima sa oca na sina ili je nesto drugo ja neznam.kako posle hodaju uspravno od tolikog sedenja,i uvek me je zivo zanimalo o cemu vise cesu jezike po ceo dan da mi je znati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>