• 4
 ≫ 

Pet načina kako da se rasanite bez problema

 ≫ 

Da li imate teškoća sa buđenjem? Osećate li se bezvoljno ujutru? Mislite da nikada nećete biti "jutarnji tip"?

  • 4
kafa Foto: Pixabay

Prestanite da govorite sebi da niste ranoranilac. Ako želite da budete još produktivniji, vreme je za neke lepše navike.

Buđenje ujutro je delimično mentalno, ali uglavnom fizičko. Ukoliko uvežbavate neke jednostavne trikove i resetujete unutrašnji sat svog tela, uskoro ćete bez napora ustajati iz kreveta. Evo pet saveta kako da što pre postignete taj cilj:

Sve počinje od noći pre

Pripremite se mentalno. Sve zapravo počinje pre nego što zaspite. Setite se šta bi to moglo sutra lepo da se dešava u toku radnog vremena (ili uopšte), svega onoga čemu ćete se obradovati.

Zapišite poruku sami sebi koja će vas nasmejati kad se probudite. Deluje pomalo blesavo, ali "radi". Vizualizujte svoj dan.

Prilagodite sobu budućem ranoraniocu - vama

Krevet, Spavaca soba Foto: Pixabay.com

Istraživanja pokazuju da ako zamišljate da ste budni i energični, aktiviraćete iste delove mozga koje koristite i kad ste zapravo budni i energični. Dalje, važno je kako vam je namešten krevet i gde je u spavaćoj sobi. Uredite spavaću sobu tako da vam bude lakše da ustanete iz kreveta. Tu vam mogu pomoći boje, temperatura, dekor...

Na primer, žuta i bež deluju na nas opuštajuće. Pronađite boje koje vam odgovaraju i kupite takve jastuke, ćebad...Spustite temperaturu u sobi. Ako vam je previše toplo, nećete moći lepo da zaspite.

Ujutru, dopustite suncu da uđe u sobu. Prirodno svetlo signalizira vašem biološkom satu da prestane sa stvaranjem melatonina, što vas čini uspavanima. Ako vam je buđenje problem, držite prozore i zavese otvorene kako bi dozvolile jutarnje zrake sunca.

Postoje i sitnice kao što su simulatori svetlosti, koje možete podesiti ukoliko se budite pre sunca.

Tuširajte se. Dugo

Tuširanje ujutru otvoriće vam oči, bukvalno, i daće vam vremena da sredite svoje misli, učiniće vas svežim i spremnijim za dan. Ako ste hrabriji, pokušajte da se istuširate hladnom vodom. Efekat će biti nemerljivo veći. Ako niste spremni za tu avanturu, probajte sa "toplo-hladno" varijantom.

Priuštite sebi i brzu masažu dok se tuširate. To će povećati cirkulaciju i probuditi vas još brže. Protrljajte slepoočnice, masirajte ramena i pravite kružne pokrete prstima po licu.

Vežbajte

Jedan sjajan način da se probudite ujutro jeste da povećate otkucaje srca i disanje. Ne samo da će vas vežbanje probuditi, već će vam dati energiju i mentalni podsticaj za narednih nekoliko sati. Dodatno, ako to radite na terasi ili napolju, pomoći će vam prirodno svetlo i svež vazduh da budete još bolje raspoloženi.

Za početak, izaberite vežbu u kojoj uživate i koja će vas motivisati da ustanete iz kreveta. Isprobajte bicikl, trčanje, plivanje ili jednostavno samo brzo hodanje. Preporuka je da vežbate bar 20, 30 minuta dnevno.

Kafa naša "nasušna"

tri čaše Drive Cafe

Ispijanje jutarnje kafe predstavlja ritual većine ljudi. Neki kažu da je ujutru dovoljan i miris kafe da ih razbudi. Većina studija koje se bave uticajem kofeina saglasne su da je kofein iz kafe zdrav u umerenim dozama. Dakle, slobodno popijte šoljicu, ili dve. Ovaj moćan napitak je nekada sve što nam je potrebno kako bismo započeli dan.

Obična kafa (bez šećera) ima malo kalorija, a sadrži i korisne antioksidante.

Ukoliko volite espreso, ako do sada niste probali,  vreme je da se upoznate sa Drive Cafe kafom koja vodi poreklo iz najstarije italijanske pržionice.  Samo u jednoj šoljici Drive Cafe kafe pronaći ćete idealnu mešavinu čija tajna leži u zasebnom prženju i mlevenju svake sorte kafe. Reč je o mešavini više različitih sorti kafe uključujući zrna arabike i robuste, koji daju slatku notu i magični ukus. Sorte se prže i melju zasebno, a rezultat je šoljica vrhunskog italijanskog espresa.

Zanimljivo je da je sastav Drive Cafe kafe dizajniran na osnovu testiranja 750 naših sugrađana koji su sa povezom preko očiju probali različite mešavine čak 32 vrste čuvenih sorti espresa. Svoju dozu idealne mešavine Drive Cafe kafe možete pronaći u Drive Cafe-u, na svim NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama u Srbiji.

Za sva jutarnja putovanja tu je Drive Cafe kafa – Vaše „gorivo“  za idealno i budno jutro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена

    26. oktobar 2019 | 15:31

    Да, ја чим се пробудим и устанем из кревета бућнем се мало у базен...

  • 🐺

    26. oktobar 2019 | 20:19

    Ja praktikujem seks kada se probudim.

  • BigFoot

    27. oktobar 2019 | 09:05

    Gde da nađem maserku?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>