• 50
 ≫ 

Sve o novim sertifikatima za profesionalne vozače: Koliko koštaju i zašto morate odmah da ih kupite

 ≫ 

Kartica i sertifikat nije stvar izbora, već zakonska obaveza, potvrdili su nam u AMSS. Od 2020. svi profesionalni vozači moraju da ih imaju

  • 50
Sertifikacija profesionalnih vozača AMSS

Ovako izgleda kvalifikaciona kartica; Foto: AMSS

Od 2020. svi profesionalni vozači putničkih kombija, autobusa i kamiona moraće da imaju sertifikat i kvalifikacionu karticu. Karticu će morati da ima svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom.

Kako je ovih dana bilo nedoumica da li je sertifikat neophodan i koliko košta, pitali smo AMSS šta je sertfikat o stručnoj kompetentnosti.

Cena kvalifikacione kartice, kako su rekli u AMSS za Telegraf Biznis, ukupno iznosi 6.080 dinara.

- Sertifikati su obavezni su za profesionalne vozače koji se u Srbiji bave ovim poslom i poseduju srpsku vozačku dozvolu sa upisanim kategorijama. Oni su u prilici da ih u Srbiji na adresama AMSS, a gde mogu podnositi zahteve, i kasnije preuzeti sertifikate i kvalifikacione kartice, dobiju prema stečenom pravu do kraja 2019. godine prema uslovima koji su navedeni i Pravilniku Zakona o bezbednosti u saobraćaju - objasnili su nam u AMSS.

Kasnije će, od kraja decembra 2019. godine uslovi za sticanje sertifikata i dobijanje kvalifikacione kartice biti drugačiji, ističu.

 

- Neće moći da se do sertifikata i kvalifikacione kartice dođe prema stečenom pravu, već će se polagati i ići na obavezne obuke po drugačijim uslovima i cenama - objašnjavaju.

Kartice, da pojasnimo nisu stvar izbora, nisu osmišljene kao benefit već su isključivo zakonska obaveza profesionalnih vozača. One su zakonska obaveza za sve koji se bave ovim poslom, zaposleni su u Srbiji i voze i kroz Srbiju i inostranstvo.

- Ukoliko ih zaustavi kontrola u Srbiji ili inostranstvu, svi profesionalni vozači će morati da imaju uz srpsku vozačku dozvolu i srpsku kvalifikacionu karticu, u suprotnom će prilikom kontrole biti sanskcionisani - dodaju.

Dodatno, sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojim se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika nema rok važenja.

Na kvalifikacionoj kartici vozača podaci su dvojezični, na srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača.

Podsetimo, od početka 2019. godine, a na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, AMSS je započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji na teritoriji cele zemlje.

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti fotokopiju ili ispis lične karte vozača, a originalni dokument na uvid, zatim fotokopiju vozačke dozvole vozača, sa originalnim dokumentom na uvid, fotografiju vozača formata 25x35 mm, ne stariju od 6 meseci i dokaze o izvršenim uplatama.

Video: Skandalozno! Bahati kamiondžija ugrožava bezbednost svih učesnika saobraćaja kod novog Mosta na Adi

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko Ilic

    4. decembar 2019 | 15:01

    До јуче сам знао да возим, а сада не знам. У уставу стоји да је сваком загарантовано право на рад. Лиценца је од Енглеске речи за дозвола. Дакле увођење лиценци уводи дозволе на рад онима који плате и забране онима који не плате глобу држави. Ту нема речи о некквој обуци јер се нико не обучава, штавише људи којима је до јуче било дозвољено да раде и који су годинама радили тај посао, сада ако не плате више им није дозвољено да раде. Предлажем: Увођење сертификата за личну карту како би човек могао да докаже ко је. Лиценце за замену сијалица у стану. Лиценцу за домаћицу. Лиценцу за кување домаћег пасуља. И слично. Свемир има границе Људска глупост и похлепа нема!!!

  • srbenda

    22. oktobar 2019 | 16:19

    Vozacka dozvola je vazila do juce bez problema za profesionalnog vozaca, bez tog sertifikata. Ovo je nista drugo nego reket . Gospodo vozaci ajde lepo svi po 50eura da lopovi napune svoje dzepove. Ova drzava je dotakla dno dna, tako da nesumnjam da ce biti jos glupih ideja kako bi ziveli na grbaci naroda

  • Crni

    22. oktobar 2019 | 12:17

    Da li neko mozda moze da mi objasni, koja je svrha ovih kartiba, sem otimanja para???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>