• 1
 ≫ 

Danski Kentaur stiže u Srbiju, otvara proizvodni pogon u Vranju

 ≫ 

Celokupna proizvodnja kompanije je izvozno orijentisana

  • 1

Vodeći danski proizvođač profesionalne garderobe za uslužne i zdravstvene delatnosti otvara sutra u Vranju svoj prvi proizvodni pogon u Srbiji. Ovaj pogon, u koji je uloženo više od milion evra, na svom otvaranju zapošljava 150 ljudi, a u planu je zapošljavanje bar još 200 radnika do kraja iduće godine.

Kako se dodaje u saopštenju Ambasade Danske u Beogradu, ove investicione i proizvodne aktivnosti se sprovode u sklopu plana kompanije da locira proizvodnju što bliže ključnim tržištima poput Nemačke, Švajcarske i skandinavskih zemalja.

- Na ovaj način kompanija može brže i preciznije odgovoriti zahtevima kupaca u pogledu količina, boja i veličina odeće u svetlu sve dinamičnijih zahteva klijenata - kaže se u saopštenju.

Specifičnost Kentaura se sastoji, objašnjavaju, i u tome što su "lestvica kvaliteta i dizajna podignuta poprilično visoko". Svi repromaterijali su poreklom iz Nemačke, Italije ili Engleske dok su za dizajn zaduženi vodeći danski i japanski kreatori.

Ovakav pristup je kompaniju učinio, kažu, prepoznatljivom među profesionalcima, a danas su i glavni sponzori kuvarske reprezentacije Danske. Celokupna proizvodnja kompanije je izvozno orijentisana, a Vranje, kao grad sa jakom tekstilnom tradicijom i radnim navikama se, kako navode, uspešno uklopio u model kompanije Kentaur.

Ovim projektom, kažu u Ambasadi, dodatno je pojačano prisustvo danskih firmi na jugu Srbije. Kompanije iz Danske zapošljavaju više od 500 ljudi u ovom regionu, a prema svim procenama, navode, do kraja sledeće godine taj broj će se duplirati.

- Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške i podsticaja Vlade Srbije ali i lokalnih samouprava koje su prepoznale i podržale aktivnosti kompanija iz Danske - navodi se u saopštenju.

Danska se, ocenjuju, pokazala kao odličan partner za saradnju, budući da su preko 90 odsto investicija iz ove male skandinavske zemlje u celosti izvozno orijentisane proizvodne i uslužne kompanije.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>