• 2
 ≫ 

Nestaje simbol saradnje dve Koreje: Kim Džong Un naredio rušenje na poznatoj planini

 ≫ 

Kompleks na planini Kumgang, na istoku Severne Koreje, izgrađen je devedesetih godina. U izgradnji su učestvovale južnokorejske kompanije

  • 2
Kim Dzong Un

Foto: Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je demoliranje svih hotela i drugih objekata koje je izgradila Južna Koreja na poznatom turističkom mestu.

Kim Džong Un je opisao kompleks na planini Kumgang na severu da je izgrađen "poput improvizovanih šatora u području pogođenom katastrofom", preneli su državni mediji.

Komples je nekada bio veoma cenjen kao simbol međukorejske saradnje. Ipak, nakon što ga je posatio, Kim je naveo da bi bilo bolje da se lokacijom bolje upravlja bez učešća Seula.

Kompleks na planini Kumgang, na istoku Severne Koreje, izgrađen je devedesetih godina, nedaleko od južne granice. U izgradnji su učestvovale južnokorejske kompanije.

Stotinama hiljada turista iz Južne Koreje bilo je dozvoljeno da posete lokaciju pod striktnom kontrolom, ali su ture zabranjene 2008. godine nakon što je jedna turistkinja ubijena. Pucali su severnokorejski gardisti.

Tokom 2011. godine Severna Koreja je zaplenila južnokorejski imovinu u kompleksu i proterao preostale južnokorejske zvaničnike.

Državna agencija Severne Koreje KCNA objavila je u sredu da je Kim Džong Un posetio lokaciju i da je objekte opisao "mutnim i bez nacionalnog karaktera".

Video: Kim Džong Un na belom konju se probija kroz svetu planinu i smetove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>