• 0
 ≫ 

Profit Boinga se "survao", a evo kada bi problematičan 737 max ponovo mogao da poleti

 ≫ 

Avioni ovog modela prizemljeni su sredinom marta nakon dve tragedije koje su se dogodile u razmaku od samo pet meseci

  • 0

Američka kompanija Boing izvestila je o padu kvartalnog profita od 53 posto, što je posledica prizemljenja njenih najprodavanijih aviona "737 max", nakon dve tragične nesreće tih letelica u kojima je živote izgubilo više stotina ljudi.

Operativna dobit kompanije je u trećem kvartalu potonula na 895 miliona dolara ili na 1,45 dolara po akciji, u odnosu na 1,89 milijardi dolara ili 3,58 dolara po akciji godinu dana ranije.

Kompanija je u izveštajnom periodu zabeležila negativan gotovinski tok od 2,89 milijardi dolara, u odnosu na pozitivan "keš flou" od 4,10 milijardi dolara godinu dana ranije, javlja Rojters

Kompanija Boing saopštila je da očekuje da se problematični model 737 Max ponovo nađe na nebu do kraja ove godine. 

- Naš glavni prioritet ostaje siguran povratak u službu modela 737 Max i postižemo stalni napredak - izjavio je izvršni direktor Boinga Denis Mulinberg.

Kako je saopštila kompanija, Boing je razvio određena softverska poboljšanja i nada se će regulatori dozvoliti poletanje aviona pre početka 2020. godine.

Avioni ovog modela prizemljeni su sredinom marta nakon dve tragedije koje su se dogodile u razmaku od samo pet meseci. Ukupno je poginulo 346 ljudi, a istrage su pokazale da je na modelu bilo ozbiljnih problema.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>